Mainos

Finanssivalvonta lykkäsi Juha Koposen aloitusta LähiTapiolan pääjohtajana: perusteluna käytännön ammatillisen kokemuksen puute vakuutusalalta

Finanssivalvonta (Fiva) on lykännyt Juha Koposen aloitusta LähiTapiolan pääjohtajana. Lykkäyksestä tiedotti LähiTapiola maanantai-iltana.

Yhtiö kertoo, että Fivan mukaan Koposelta puuttuu edelleen käytännön ammatillista kokemusta vakuutusalalta, vaikka Koposelle on laadittu perehdytysohjelma ja hänellä on pitkä kokemus johtotehtävistä muilla toimialoilla.

LähiTapiolan mukaan Fivan päätös oli yllätys. Yhtiö oli arvioinut, että Koponen täyttää Fivan sopivuus- ja luotettavuusvaatimukset vuoden loppuun mennessä.

Helsingin Sanomat uutisoi syyskuun alussa, ettei LähiTapiola-ryhmän tulevalta pääjohtajalta Koposelta löytynyt riittävää vakuutusalan tuntemusta tehtäviensä hoitamiseen.

Tuolloin Finanssivalvonnan vakuutusvalvonnan osastopäällikkö Kaisa Forsström kertoi STT:lle, että vakuutusyhtiöiden johtajanimityksiä käsitellään aina tapauskohtaisesti, koska tehtävät ja valittavat ovat aina erilaisia. LähiTapiolan pääjohtajanimitykseen Forsström ei tuolloin ottanut kantaa.

Koponen nimitettiin LähiTapiolan pääjohtajaksi huhtikuussa, ja hänen on määrä aloittaa tehtävässään ensi vuoden alussa. Syyskuisten tietojen mukaan LähiTapiola on yrittänyt pätevöittää Koposta tehtäväänsä lisäkoulutuksen avulla.

53-vuotias kauppatieteiden maisteri Koponen on aiemmin toiminut muun muassa Veikkauksen toimitusjohtajana ja lääkejakelija Tamron konsernijohtajana.

Fiva haluaa nostaa pätevyysvaatimuksia

Yleisellä tasolla Fiva linjasi äskettäin, että se haluaa nostaa työeläkeyhtiöiden hallitusten jäsenten ja johdon pätevyysvaatimuksia. Fiva katsoo, että näiden ryhmien ammatillista pätevyyttä koskeva sääntely on osin puutteellista, kun niitä verrataan muiden vakuutusyhtiöiden sekä eläkesäätiöiden ja -kassojen säännöksiin.

Fivan mukaan työeläkevakuutusyhtiön hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle on jo säädetty pätevyysvaatimuksia. Toimivalle johdolle näitä vaatimuksia ei kuitenkaan ole säädetty.

Finanssivalvonta ilmoitti esittävänsä sosiaali- ja terveysministeriölle, että työeläkevakuutusyhtiöiden pätevyys- ja kokemusvaatimuksia muutettaisiin vastaamaan muiden eläke- ja vakuutustoimijoiden vaatimuksia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja