Mainos

Fimea: Suomessa e-pillereiden riskikäyttäjät tunnistetaan ennakolta

17:13

Suomen terveysviranomaiset rauhoittelevat ehkäisypillereiden ympärille nousutta kohua.

Fimean yksikönpäällikkö Leo Niskanen kertoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että vuodesta 1975 lähtien Suomessa on raportoitu vain 16 kuolemaan johtanutta veritulppaa. Niskanne muistutti haastattelussa, että kaikki veritulpan saaneet eivät ole käyttäneet ehkäisypillereitä.

E-pillerikohu sai alkunsa, kun Kanadalainen tv-kanava CBC uutisoi, että Kanadassa ainakin 23 naista on kuollut Yasmin ja Yaz-ehkäisypillereiden aiheuttamaan laskimotukokseen.

Lääkealan keskus Fimean mukaan Bayerin Yasmin ja Yaz-pillereiden epäillään aiheuttaneen kuolemantapauksia myös Suomessa.

– Meillä ei ole ilmoitettu paljoa kuolemaan johtaneita keuhkoveritulppatapauksia. Epäsuorasti tämä viittaa siihen, että terveydenhuoltojärjestelmämme pystyy hyvin tunnistamaan korkean riskin tapaukset, Niskanen sanoo.

Riskitekijöitä ovat Niskasen mukaan ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi, perinnöllinen alttius laskimotukoksille ja aiemmin sairastettu laskimoveritulppa.

Niskanen myöntää, että lisääntynyt laskimoveritulppariski liittyy kaikkiin e-pillereihin. Nyt keskusteluun nousseissa neljännen polven ehkäisypillereissä laskimoveritulppariski on hieman tavallista isompi, mikä on Niskasen mukaan ollut lääkärien tiedossa.

Uudet neljännen sukupolven ehkäisypillerit tulivat markkinoille 10 vuotta sitten.

– Harvinaiset haittavaikutukset selviävät vasta pitkän ajan päästä. Lääkkeitten turvallisuutta seurataan erittäin tarkasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.