Fazer 110-vuotta

Syyskuun 17. päivänä 2001 tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun 25-vuotias sokerileipuri Karl Fazer avasi ranskalais-venäläisen konditoriansa Helsingin Kluuvikatu 3:ssa, missä se toimii edelleenkin. Konditoriasta on reilussa vuosisadassa kasvanut Suomen toiseksi suurin elintarvikeyritys, jonka liikevaihto on 4,8 miljardia markkaa ja jonka palveluksessa työskentelee yhteensä 10 000 henkilöä.

110-vuotias Karl Fazer Oy on edelleen perheyritys, ja koostuu kolmesta toimialasta: siihen kuuluvat leipomotuotteita valmistava Fazer Leipomot, henkilöstöravintola- ja catering-palveluja tarjoava Amica ja irtomakeisia markkinoiva Candyking. Suomalaisten suosikkisuklaata Fazerin Sinistä valmistaa nykyään Cloetta Fazer.

Useita yhtiön ensimmäisten vuosikymmenten aikana syntyneitä tuotteita valmistetaan tänäkin päivänä. Fazerin Parhain -sekoituksen Kiss-Kiss on vanhin suomalainen voimassa oleva tavaramerkki. Kisukarkin valmistus alkoi vuonna 1897 ja tavaramerkki rekisteröitiin tasan 100 vuotta sitten, vuonna 1901. Yksi Fazerin tunnetuimmista tuotemerkeistä on Fazerin Sininen maitosuklaa, joka tuli markkinoille vuonna 1922. Fazerin sininen on tänä vuonna rekisteröity Suomen ensimmäisenä väritavaramerkkinä. Fazerin sinisestä on tullut tuotenimi ilman, että sitä tarvitsee pakkaukseen kirjoittaa. Suklaa valmistetaan Suomessa, Vantaan Fazerilassa ja sitä myydään vuosittain 6,3 miljoonaa kiloa.

Katsele syntymäpäivän kunniaksi konditorian filmiaarteita vuosikymmenten takaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja