Fanitus meni liian pitkälle – julkkisten pahimmat vainoajat

Julkisuuden henkilöt joutuvat pelkäämään joskus jopa henkensä puolesta, kun mieleltään järkkyneet " fanit" eivät jätä heitä rauhaan. Joissakin tapauksissa uhkaukset ovat toteutuneet.

John Lennon murhattiin

Kaikkien aikojen kuuluisin vainoaja lienee mies, joka tappoi John Lennonin joulukuussa 1980. Mark David Chapman ampui viisi laukausta kohti muusikkoa tämän kotitalon porttikäytävässä. Tekonsa jälkeen Chapman jäi paikalle odottamaan poliisien saapumista lukien Sieppari ruispellossa -romaania. Chapman sanoi ampuneensa Lennonin, koska ”tämä oli hyvin kuuluisa”. Tuomiona oli elinkautinen, eikä anomuksia päästä ehdonalaiseen ole hyväksytty.

Laulaja Selena ammuttiin

Yolanda Saldivar perusti 1990-luvun alussa fanikerhon laulaja Selenalle. Kun Saldivar kavalsi kerhon rahoja, Selenan perhe erotti hänet tehtävistään. Selenean suostuttua muutamaa viikkoa myöhemmin tapaamaan Saldivarin keskustellakseen tapahtuneesta Saldivar ampui laulajan kuoliaaksi. Nainen sai teostaan elinkautisen tuomion.

Mies hyppäsi Madonnan uima-altaaseen

Madonnalla on ollut lukuisia stalkkereita, mutta heistä ehkä pelottavin on Robert Dewey Hoskins. Koditon Hoskins lähestyi Madonnaa lukemattomia kertoja ladellen tappouhkauksia. Hoskins myös tunkeutui tähden pihalle ja hyppäsi tämän uima-altaaseen, jolloin vartija ampui häntä. Kymmenen vuoden vankilassa istumisen jälkeen Hoskins siirrettiin mielisairaalaan.

Gwyneth Paltrow'n vanhempiakin häiriköitiin

Dante Michael Soiu lähetteli 2000-luvun alussa Gwyneth Paltrow'lle viisi kirjettä päivässä sekä laatikollisia pornografista materiaalia. Lisäksi hän pyöri näyttelijän vanhempien kodilla kutsumatta. Soiun tarkoituksena oli "leikata Paltrow'n synnit pois Jumalan skalpellilla". Soiu todettiin mielisairaaksi ja sijoitettiin hoitoon.

Jodie Fosteria seurattiin yliopistoon

John Hinckley alkoi suhtautua pakkomielteisesti Jodie Fosteriin nähtyään hänet elokuvassa Taksikuski. Mies aloitti opinnot Yalen yliopistossa päästäkseen siellä opiskelleen Fosterin lähelle. Hinckley jätti näyttelijälle rakkauskirjeitä ja -runoja ja uskoi voittavansa Fosterin puolelleen ampumalla presidentti Ronald Reaganin. Vuonna 1981 Hinckley matkusti Washingtoniin toteuttamaan suunnitelmansa. Hän osui Reaganiin ja muihin seurueen jäseniin, mutta presidentti selvisi murhayrityksestä. Hinckley joutui psykiatriseen hoitolaitokseen.

David Letterman vitsaili vainoajastaan

Margaret Mary Ray vainosi televisiosta tuttua talk show -isäntä David Lettermania lähes vuosikymmenen ajan. Skitsofreniaa sairastanut Ray uskoi, että Letterman oli hänen lapsensa isä ja aviomiehensä. Nainen pidätettiin useita kertoja, koska hän murtautui talk show-isännän kotiin, varasti tämän auton ja jätti outoja "lahjoja" jälkeensä.  Letterman itse vitsaili vainoajastaan usein televisio-ohjelmassaan ja kieltäytyi nostamasta syytteitä. Lopulta Ray kuitenkin tuomittiin lähes kolmeksi vuodeksi vankilaan ja psykiatriseen hoitoon. Sittemmin hän siirtyi häiriköimään entistä astronauttia Story Musgravea. Vankilassa myös Musgraven vainoamisesta istunut Ray on jo edesmennyt.

Mark Zuckerbergia ahdisteltiin Facebook-viesteillä

Facebookin perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg haki vuonna 2011 lähestymiskieltoa Prapeed Manukondaa vastaan. Zuckerbergin mukaan mies seurasi ja uhkaili häntä ja lähetteli niin käsin kirjoitettuja kirjeitä kuin Facebook-viestejäkin. Manukonda yritti myös lähestyä Zuckerbergin siskoa ja silloista tyttöystävää, ja hänet nähtiin Facebookin päämajan ja Zuckerbergin kodin ulkopuolella.

Mustasukkainen fani uhkaili Catherine Zeta-Jonesia

Kun nainen nimeltä Dawnette Knight sai pakkomielteen Michael Douglasista, hän alkoi suhtautua vihamielisesti tämän vaimoon Catherine Zeta-Jonesiin. Knight lähetti pariskunnalle kirjeitä, joissa hän uhkasi tappaa Zeta-Jonesin. Lisäksi nainen väitti, että hänellä olisi ollut suhde Douglasin kanssa. Knight tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Lähteet: Buzzfeed.com, Oddee.com, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat