F1:n uusi sääntömuutos astuu voimaan – iso kysymys kuuluu, miten se vaikuttaa Valtteri Bottaksen Mercedekseen?

F1-karavaani on rantautunut Italian Monzaan, jossa ajetaan sunnuntaina kauden kahdeksas kilpailu. Sitä ennen iso mielenkiinto kohdistuu lauantaihin, jolloin F1:n uusi sääntömuutos astuu voimaan.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Italian GP suorana 4.-6.9.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.55, 2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Italian GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Monza on paikka, jossa F1-tallit saavat käyttää vain yhtä moottoriasetusta.

Muutos kohdistuu niin sanottuun aika-ajomoodiin.

Aiemmin F1-tallit ovat voineet käyttää viikonlopun aikana erilaisia moottorikarttoja. Lauantain aika-ajoissa tallit ovat käyttäneet "voimakkaampaa asetusta", kun taas sunnuntain kisassa moottorin käyttö on ollut tasaisempaa.

Nyt eriävät kartat kielletään ja jokaisen tallin on käytettävä yhtä moottoriasetusta sekä lauantain aika-ajoissa että sunnuntain kisassa.

Muutoksen on uumoiltu vaikuttavan erityisesti Mercedekseen, jonka aika-ajoasetuksen on väitetty antavan sille eniten lisätehoa.

– Toivottavasti uusi sääntö ei pure meitä yhtä pahasti kuin Mercedestä, Red Bullin Max Verstappen sanoi viikonlopun alla.

– Meidän aika-ajomoodimme ei ollut kovinkaan paljoa vahvempi kuin normaali asetus. Joten emme häviä tässä paljoa, Verstappen jatkoi Red Bullista.

Kansainvälinen autoliitto FIA teki muutoksen osaltaan siksi, koska se pyrki kaventamaan muiden tallien takamatkaa Mercedekseen nähden.

– Monza on moottorirata, emmekä ole kärjessä. Mutta aika-ajomoodin kieltäminen voi sekoittaa pakkaa, Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto pohti, jatkaen:

– On jännä nähdä, mitä muutos saa aikaan.

Williamsin George Russell ei kuitenkaan usko, että muutos heikentää Mercedeksen iskukykyä mitenkään merkittävällä tavalla. Williams on Mercedeksen asiakastalli, minkä myötä brittitalli on yksi lauantain mielenkiintoisista seurattavista kohteista.

– Häviämme ehkä kymmenyksen vastustajillemme aika-ajoissa tuon takia. Mutta samalla saamme lisää kisavauhtia, koska Mercedeksen kone tuottaa niin paljon voimaa koko kilpailun ajaksi.

– Uskoisin, että muutos vaikuttaa enemmän meihin ja Racing Pointiin kuin Mercedekseen, koska he ovat jo nyt niin kaukana muista. Ja nyt Mercedes on kisassa entistä nopeampia, Russell ennakoi.

Lue myös:

    Uusimmat