Ex-paavilta, 91, erikoinen väite – syyttää 1960-luvun seksuaalista vallankumousta katolista kirkkoa ravistelleesta pedofiliaskandaalista

Paavi Slovakiassa 0:52
Emerituspaavi Benedictus XVI kirjoittaa esseessä katolisen kirkon pedofiliaskandaalin syistä.

Emerituspaavi Benedictus XVI sanoo myös, että yhteiskunnan romahtanut moraali on myös yksi skandaalin syistä.

Vuosina 2005–2013 katolisen kirkon johtajana toiminut emerituspaavi Benedictus XVI, 91, syyttää 1960-luvun seksuaalista vallankumousta katolista kirkkoa ravistelleesta pedofiliaskandaalista, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Ennen paavin viran vastaanottamista vuonna 2005, Benedictus toimi 23 vuoden ajan katolisen kirkon johtavana teologina uskonopin kongregaation johdossa.

Benedictusta on kritisoitu tavasta, jolla hyväksikäyttötapauksia käsiteltiin hänen johtamassaan kongregaatiossa, sekä siitä, miten hän sälytti syytä hyväksikäyttötapauksista pois katoliselta kirkolta.

Nyt emerituspaavi Benedictus on kirjoittanut saksalaiseen Klerublatt-lehteen pedofiliaskandaalia ruotivan esseen, joka on julkaistu myös katolisen uutistoimiston nettisivuilla.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, johon lukuisat papit ovat syyllistyneet, oli emerituspaavin mukaan seurausta 1960-luvun lopun seksuaalisesta vallankumouksesta.

Benedictuksen mukaan jopa lasten hyväksikäytön katsottiin olevan hyväksyttävää. Moraalin rappeuduttua monet papit jättivät katolisen kirkon ja pedofilia lisääntyi "Jumalan poistuttua".

Pappeja suojeltiin vuosikymmeniä

Emerituspaavin on kritisoitu unohtaneen kirjoituksessaan vuosikymmenten aikana pedofiliaan syyllistyneiden pappien suojelun, jota kirkko teki samoin vuosikymmenten ajan.

Benedictuksen väite siitä, että 1960-luvun lopun seksuaalinen vallankumous olisi johtanut papit käyttämään lapsia hyväksi, on monien mielestä väärä.

Ex-paavin esseetekstin on sanottu myös olevan eri linjassa paavi Franciscuksen pedofiliaskandaalin loppumiseksi tekemän työn kanssa.

Benedictus XVI kirjoittaa tekstinsä alussa sekä paavi Franciscuksen että Vatikaanin ulkoministerin hyväksyneen kirjoituksen julkaisun.

Benedictus erosi paavin virasta helmikuussa 2013. Hän perusteli päätöstään huonolla terveydentilallaan.

Lue myös:

    Uusimmat