Eurot haltuun! Nämä raha-asiat täytyy osata ennen 30 vuoden ikää

Kolmenkympin ylittäminen on iso rajapyykki elämässäsi. Iän myötä tulee myös velvollisuuksia ja raha-asioiden tulisi olla tärkeyslistan yläpäässä.

Rahatilanteemme on suuressa roolissa elämässämme, sillä raha on yksi suurimpia mahdollisia stressin aiheita ja aiheuttaa eniten kinaa puolisoiden välillä.

Jotta pääsisit oikeille raiteille raha-asioiden hoitamisessa, lue mitä asioita muun muassa kannattaa saavuttaa ennen kuin 30 vuotta kilahtaa mittariin.

1. Sinulla pitäisi olla säästössä rahaa hätätilanteita varten. Asiantuntijat suosittelevat usein, että säästössä tulisi olla kuuden kuukauden kuluja varten. Toiset asiantuntijat kehottavat säästämään jopa vuoden elämistä vastaavan summan, jotta mahdollinen työttömyys tai sairaus ei aiheuta niin suurta hätää.

2. Sinun pitäisi osata odottaa ja säästää myös tiettyjä suuria kuluja varten. Esimerkiksi häät, talo, lapset ja lemmikit ovat asioita, joihin kannattaa varautua hyvissä ajoin etukäteen. Kun muokkaat elämäntyyliäsi vastaamaan tulevia menoja, et joudu vararikkoon, kun ne tulevat lopulta vastaan. 

3. Sinun pitäisi osata säästää automaattisesti. Aseta itsesi etusijalle: kun osa palkastasi menee suoraan säästötilille kuukausittain, maksat ensin itsellesi ennen kuin muille.

4. Sinun pitäisi osata elää varojesi mukaisesti nauttien kuitenkin samalla elämästä. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen: mihin kannattaa tuhlata ja missä voisi säästää? Kuitenkin niin, että voit nauttia pienistä salaisista paheistasi. Vaikka kyse olisi päivittäisesta kahvilan cappuccinosta, sinun pitäisi voida nauttia siitä, kunhan leikkaat kuluja jostain muualta. Se, mistä muut ihmiset karsivat, ei välttämättä ole sama asia, josta sinun pitäisi karsia.

5. Sinun pitäisi tehdä testamentti. LUE MYÖS: Studio55.fi: Milloin tehdä testamentti? Asianajaja neuvoo

Lue myös:

    Uusimmat