Mainos

"Eurooppalaisessa vertailussa suomalaista mediaa pidetään poikkeuksellisen vastuullisena" – MTV Uutiset sitoutunut lakia tiukempiin journalistin ohjeisiin

2:03

Maailmanlaajuisissa tutkimuksissa luottamus suomalaiseen mediaan on yhä vahvaa, hehkuttaa juhlavuottaan juhlivan Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström. 

Medialukutaidon merkitys on noussut arvoon arvaamattomaan, kun melkein kuka tahansa voi julkaista verkossa ja somessa juttuja sekä kirjoittaa blogeihin mielipiteitä, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä tosiasioiden kanssa.

Samalla kun sosiaalinen media on tasa-arvoistanut mielipiteiden vaihtoa, se on mahdollistanut myös valeuutisten välittämisen.

– Oikeissa tiedotusvälineissä valeuutiset eivät ole päässeet läpi. Jos siellä on joskus satunnaisesti julkaistu virheellisiä uutisia tai jonkun tahallaan levittämiä valeuutisia, niin ne on hyvin nopeasti oikaistu, toteaa Grundström.

Julkisen sanan neuvosto on perinteisten medioiden 50-vuotta sitten perustama itsesääntelyelin, johon kuuluvat mediat ovat sitoutuneet noudattamaan journalistin ohjeita, mitkä ovat tiukemmat kuin lainsäädäntö. Neuvostossa on median ja yleisön edustajia.

MTV on yksi niistä perinteisistä medioista, jotka noudattavat journalistin ohjeita.

– Vain harvassa maassa kaikki perinteiset mediat ovat sitoutuneet noudattamaan yhteisiä journalistin ohjeita niin tiukasti kuten Suomessa, lisää Grundström.

Journalistin ohjeet osa arkea

MTV juhlisti muiden JSN:ään kuuluvien medioiden kanssa juhlavuotta julkaisemalla verkkosivuilla ja televisiossa vastuullisen median tunnuksen pari viikkoa kestävän kampanjan aikana.

MTV Uutisissa pidetään tiukasti kiinni journalistin ohjeista.

– Se on pitkä perinne 50 vuotta ja me olemme tottuneet toimimaan tässä itsesääntelymallissa. Hyvä ja toimiva itsesääntely on meidän, alan, sananvapauden ja riipputtoman median kannalta erittäin hyvä malli. Me hoidamme sen oma tonttimme ja pidämme laadusta kiinni vaalimalla sitä, sanoo Ylä-Anttila.

Ylä-Anttilan mukaan median uskottavuus säilyy tekemällä perustyö hyvin, jossa haetaan lähteet ja korjataan vääryydet.

– Me täällä uutisissa uskomme, että faktat voittavat, päättää Ylä-Anttila.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja