Kolmaskin Ukrainassa kadonnut amerikkalaissotilas on tunnistettu, venäläismedia julkaisi videoita vangiksi otetuista: "Äiti olen elossa" – MTV seurasi sotaa Ukrainassa 18.6.

Mitä Venäjälle viedyille ukrainalaisille tapahtuu? 8:16
Mitä Venäjälle viedyille ukrainalaisille tapahtuu?

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että maan on tärkeää jatkaa Ukrainan tukemista näyttävästi.
  • Venäjän valtiontelevisio julkaisi videokuvaa Ukrainassa kadonneista yhdysvaltalaistaistelijoista
  • Britannia: Tuhannet miljonäärit yrittävät paeta Venäjältä
  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.06: Venäjän ohjukset tuhosivat polttoainevaraston Itä-Ukrainassa

Kolme venäläisohjusta on tuhonnut polttoainevaraston Novomoskovskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoo aluehallinnon päällikkö verkkoviestissään Reutersin mukaan.

Valentyn Reznichenkon mukaan iskussa loukkaantui vakavasti 11 ihmistä.

Juttua päivitetty kello 22.38.

21.13: Kolmas Ukrainassa kadonnut amerikkalaissotilas on tunnistettu, Venäjä julkaisi videoita vangituista

Ukrainassa on raportoitu kadonneeksi kolme amerikkalaista vapaaehtoista sotilasta. Heistä kolmaskin on nyt tunnistettu. Hän on eläköitynyt merivoimien kapteeni Grady Kurpasi

Kurpasin vaimo kertoo yhdysvaltalaiselle ABC-uutiskanavalle kuulleensa miehestään viimeksi huhtikuun lopulla. Muut kadonneet vapaaehtoiset ovat Alexander Drueke ja Andy Tai Huynh.

Venäläismedia on nyt julkaissut videoita kahdesta maan joukkojen vangiksi ottamasta amerikkalaissotilaasta. He katosivat noin viikko sitten.

Andy Tai Huynh toistaa Venäjän valtion television RT:n näyttämässä videossa Venäjän propagandaa, ja Alexander Drueke lähettää videolla terveisiä äidilleen ja kertoo olevansa elossa ja toivoo päsevänsä pian kotiin. 

Kreml kieltää tietävänsä miehistä mitään. ABC:n mukaan miehet voivat olla separatistien hallussa Itä-Ukrainassa, eikä heitä ole määritelty virallisesti Venäjän sotavangeiksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on vahvistanut yhdysvaltalaistaistelijoiden olevan tiettävästi Venäjän asevoimien vangitsemina Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo, että häntä on informoitu tilanteesta mutta että hän ei tiedä, missä miehet ovat. Hän kertoi myös toivovansa, että amerikkalaiset eivät lähtisi Ukrainaan.

Ukrainan riveissä taistelee kaikkiaan 20 000 ulkomaalaista sotilasta.

20.45: Venäjä lähettää suuren määrän reservijoukkoja Sjeverodonetskiin

Venäjä aikoo lähettää ison määrän reservin joukkoja Sjeverodonetskiin itäiseseen Ukrainaan. Asiasta kertoo Luhanskin alueen kuvernööri. 

Reutersin mukaan Venäjä siirtää joukot Sjeverodonetskiin muilta taistelualueilta, jotta se saisi täyden kontrollin kaupungin etulinjasta.

–Tänään, huomenna tai ylihuomenna he siirtävät kaupunkiin kaikki irrotettavissa olevansa reservinsä, Serhiy Gaidai totesi kansallisessa televisiossa.

Hän sanoi venäläisten joukkojen hallitsevan suurinta osaa Sjeverodonetsk jo nyt. 

20.18: Venäjän ohjukset moukaroivat kaasulaitosta Ukrainassa

Useat venäläisohjukset osuivat tänään kaasutehtaaseen Izjumin kaupungissa Harkovan alueella Ukrainassa. Asiasta kertoo Harkova alueen kuvernööri Oleh Synehubov uutistoimitsto Reutersin mukaan.

– Siellä syttyi suuri tulipalo, ja pelastajat paikallistivat palon, Synehubov kirjoitti Telegram-viestisovelluksessa.

Hänen mukaansa jotkin muut rakennukset vaurioituivat.

18.15: Viisi ukrainalaista siviiliä ja yksi ruumis palautettu vanginvaihdossa Venäjän kanssa

Ukrainan tiedusteluosaston mukaan viisi ukrainalaista siviiliä on palautettu Ukrainaan Venäjän kanssa tehdyssä vaihdossa. Ukraina palautti Venäjälle viisi vankia. 

Reutersin mukaan tiedusteluosasto ei kertonut sitä, olivatko vaihdetut venäläiset sotilaita.

Osaston mukaan neljä viidestä ukrainalaisesta siviilistä oli vangittu Venäjän miehittäessä Kiovan aluetta, josta Venäjän joukot vetäytyivät maaliskuun lopussa.

Se sanoi myös, että vaihdossa Ukraina sai yhden ukrainalaisen siviilin ruumiin.

Oleksiy Tarasevin sisar osallistui Venäjän hyökkäyksen aikana kuolleiden ukrainalaissotilaiden hautajaisiin Länsi-Ukrainassa Lvivin kaupungissa tänään.

17.16: Maan alle loukkuun jääneet kaivostyöläiset pelastettu Ukrainassa

77 kaivostyöläistä on saatu paikallisten asukkaiden mukaan pelastetuksi itäisessä Ukrainassa tänään. He jäivät maan alle loukkuun Zasyadkon kaivoksessa sähkökatkon aikana Donetskin alueen pommituksissa eilen. Asiasta uutisoi Reuters.

Kaivostyöntekijät ovat nyt turvassa eikä kukaan heistä loukkaantunut tapahtuneessa.

Venäjä-mieliset separatistit ovat syyttäneet Ukrainan joukkoja tapahtuneesta pommituksesta. Reuters ei ole voinut heti vahvistaa raporttia, eikä Kiovasta ei ole vielä reagoitu asiaan.

Separatistit valtasivat suuria maa-alueita Luhanskissa ja Donetskin alueet Itä-Ukrainassa vuonna 2014 ja julistivat ne kansantasavalloiksi. Venäjä on tunnustanut ne itsenäisinä valtioina, mutta esimerkiksi YK:n mukaan ne kuuluvat Ukrainaan.

16.20: Sjeverodonetskin ympäristössä käydään raskaita taisteluja

Ukrainan viranomaiset kertoivat tänään, että Donbassin alueella sijaitsevan Sjeverodonetskin kaupungin lähellä on käyty raskaita taisteluja. Venäjän joukot ovat viikkojen ajan pyrkineet saamaan kaupunkia täysin hallintaansa.

Nyt raskaimpia taisteluita käydään kaupunkia ympäröivissä kylissä, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Sjeverodonetsk ei ainakaan toistaiseksi ole täysin Venäjän joukkojen hallinnassa.

– Puolustajamme taistelevat venäläisiä vastaan kaikilla suunnilla. Hiljattain he ampuivat alas (venäläisen) lentokoneen ja ottivat vankeja, Haidai kertoi.

Haidain mukaan Sjeverodonetskissa sijaitseva Azotin kemikaalitehdas on kärsinyt uusista hyökkäyksistä. Kemikaalitehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä, mukaan lukien kymmeniä lapsia.

Haidain mukaan lähellä Sjeverodonetskia sijaitseva, yhä ukrainalaisjoukkojen hallussa pitämä Lysytshanskin kaupunki on Venäjän raskaan pommituksen kohteena.

– He eivät voi lähestyä kaupunkia, ja siksi pommittavat sitä ilmaiskuilla. Kaupungissa on hyvin vaarallista, Haidai kertoi Lysytshanskin tilanteesta.

16.09: Saksan poliisilla tutkinnassa satoja mahdollisia venäläisjoukkojen sotarikoksia 

Saksan poliisi kertoo tutkivansa satoja mahdollisia venäläisjoukkojen Ukrainassa tekemiä sotarikoksia.

Poliisi tutkii muun muassa poliittisen johdon ja sotilasjohdon yhteyksiä epäiltyihin sotarikoksiin.

Poliisia auttaa tutkinnassa Saksan tiedustelupalvelu, joka on muun muassa nauhoittanut venäläissotilaiden välistä radioliikennettä.

Saksan lain mukaan rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista ja kansanmurhasta voidaan käydä oikeutta Saksassa, vaikka epäiltyjä rikoksia ei ole tehty Saksan maaperällä.

15.34 Zelenskyi vieraili sodan etulinjassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tänään Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa ja pahoin sodassa vaurioituneessa Mykolajivin kaupungissa.

Presidentin kanslian julkaisemalla videolla Zelenskyi katselee kaupungin tuhoutuneita asuintaloja ja tapaa paikallisia virkamiehiä.

Strategisesti tärkeä satamakaupunki on ollut Venäjän pommitusten kohteena hyökkäyssodan alusta alkaen. Viimeksi perjantaina kaksi ihmistä kuoli ja kaksikymmentä haavoittui Venäjän joukkojen iskussa.

13.40: Johnson: Tuen Ukrainalle on jatkuttava

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että maan on tärkeää jatkaa Ukrainan tukemista näyttävästi. Johnson varoitti, että sota voi aiheuttaa uupumista konfliktin pitkittyessä.

Boris Johnsonin mukaan Venäjä jauhaa tietään eteenpäin tuuma tuumalta, ja brittien on tärkeä osoittaa tukensa, sillä Ukraina voi Johnsonin mukaan voittaa sodan, ja voittaakin. Johnson korosti myös tuen merkitystä pitkässä juoksussa. (Reuters)

11.40: Venäjän valtiontelevisio julkaisi videokuvaa Ukrainassa kadonneista yhdysvaltalaistaistelijoista

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi ainakin kaksi yhdysvaltalaistaistelijaa, joiden aiemmin kerrottiin kadonneen Ukrainassa. Asiasta kertoo Venäjän valtiontelevisio, joka on myös julkaissut videokuvaa kyseisistä taistelijoista.

Videolla kaksi sotilasta kertoo perheilleen olevansa elossa ja toivovansa pääsyä takaisin Yhdysvaltoihin. Yhteensä kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan on epäilty kadonneen Ukrainassa.

Yhdysvaltalaistaistelijoiden uskotaan kuuluvan joukkoon sotaveteraaneja, jotka ovat liittyneet muiden ulkomaalaisten kanssa vapaaehtoisiksi Ukrainan joukkojen rinnalle. 

09.11: Putin sätti Yhdysvaltoja Pietarissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti eilen Pietarin talousfoorumissa ”yksinapaisen maailmanjärjestyksen” loppua. Putin paasasi puheessaan, että kylmän sodan jälkeen Yhdysvallat teki itsestään Jumalan edustajan maan päällä.

Putinin mukaan amerikkalaisilla ei ole velvollisuudentuntoa, ja että Yhdysvallat ajaa vain omaa etuaan. Venäjän presidentin mielestä Yhdysvaltain ja lännen toiminta on tehnyt maailmasta epävakaan. (CNN)

04.30: Yhdysvaltain senaattorit : Salliiko TikTok venäläisen sotapropagandan?

Yhdysvalloissa republikaanisenaattorit kysyivät TikTokin johtajalta väitteistä, joiden mukaan sosiaalisen median palvelu olisi sallinut Venäjän valtion sotapropagandan esittämisen alustallaan. Senaattorien mukaan mikään yhtiö ei saisi vahvistaa Kremlin esittämiä valheita. Senaattorit totesivat olevansa erittäin huolissaan siitä, että TikTok mahdollistaisi sotapropagandan esittämisen venäläisyleisölle.

Uutistoimisto Reuters uutisoi maaliskuussa, että kiinalaisomisteinen TikTok estäisi videoiden streamauksen ja lataamisen palveluunsa Venäjällä.

Perjantain uutisia:

22.18: Tärkeä valtatie ulos pommitetusta Lysytšanskin kaupungista on nyt läpäisemätön Venäjän pommituksen seurauksena, kertoo alueen kuvernööri.

19.20: BBC: Putin väitti pakotteiden vahingoittavan etenkin niiden asettajia

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan pakotteet vahingoittavat enemmän niiden asettajia kuin Venäjää. Putin väitti EU:n voivan menettää yli 400 miljardia dollaria Venäjän vastaisten pakotteiden takia, kertoi BBC.

Puheessaan perjantaina Pietarin talousfoorumissa Putin sanoi, että inflaatio kasvaa EU-maissa ja että eriarvoisuus lisääntyy pakotteiden takia.

Putin väitti myös Venäjän voivan lisätä viljan ja lannoitteiden vientiä. Hänen mukaansa yksistään viljanvienti voisi kasvaa noin 50 miljoonaan tonniin, Putin sanoi.

Venäjä ja Ukraina ovat suurimpia viljantuottajia maailmassa. Ukraina ei kuitenkaan ole voinut lähettää viljaa maailmanmarkkinoille Venäjän saarrettua sen satamat.

Putin kuitenkin kiisti, että Venäjä estäisi Ukrainaa lähettämästä viljaa ulkomaille. Putinin mukaan Venäjää ei myöskään voi syyttää viljan globaalista hinnannoususta.

Putinin puheen alku viivästyi, kun tapahtumapaikkaa vastaan tehtiin Kremlin mukaan kyberhyökkäys.

Voit lukea lisää perjantain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat