Venäjä julkaisi videokuvaa Ukrainassa kadonneista yhdysvaltalaistaistelijoista – sotilaat laitettiin puhumaan sotaa vastaan

EU-komissio ehdottaa Ukrainalle EU:n hakijamaan asemaa 3:11
EU-komissio ehdottaa Ukrainalle EU:n hakijamaan asemaa

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi ainakin kaksi yhdysvaltalaistaistelijaa, joiden aiemmin kerrottiin kadonneen Ukrainassa. Asiasta kertoo Venäjän valtiontelevisio, joka on myös julkaissut videokuvaa kyseisistä taistelijoista.

Videolla kaksi sotilasta kertoo perheilleen olevansa elossa ja toivovansa pääsyä takaisin Yhdysvaltoihin. Toisella videolla miehet sanovat huonolla venäjän kielellä olevansa sotaa vastaan.

Yhteensä kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan on epäilty kadonneen Ukrainassa. Yhdysvaltalaistaistelijoiden uskotaan kuuluvan joukkoon sotaveteraaneja, jotka ovat liittyneet muiden ulkomaalaisten kanssa vapaaehtoisiksi Ukrainan joukkojen rinnalle.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on vahvistanut yhdysvaltalaistaistelijoiden olevan tiettävästi Venäjän asevoimien vangitsemina Ukrainassa.

– Seuraamme tilannetta tiiviisti, ja sydämemme on heidän perheidensä puolella tänä vaikeana aikana, ulkoministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Sjeverodonetskin ympäristössä käydään raskaita taisteluja

Ukrainan viranomaiset kertoivat tänään, että Donbassin alueella sijaitsevan Sjeverodonetskin kaupungin lähellä on käyty raskaita taisteluja. Venäjän joukot ovat viikkojen ajan pyrkineet saamaan kaupunkia täysin hallintaansa.

Nyt raskaimpia taisteluita käydään kaupunkia ympäröivissä kylissä, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Sjeverodonetsk ei ainakaan toistaiseksi ole täysin Venäjän joukkojen hallinnassa.

– Puolustajamme taistelevat venäläisiä vastaan kaikilla suunnilla. Hiljattain he ampuivat alas (venäläisen) lentokoneen ja ottivat vankeja, Haidai kertoi.

Haidain mukaan Sjeverodonetskissa sijaitseva Azotin kemikaalitehdas on kärsinyt uusista hyökkäyksistä. Kemikaalitehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä, mukaan lukien kymmeniä lapsia.

Haidain mukaan lähellä Sjeverodonetskia sijaitseva, yhä ukrainalaisjoukkojen hallussa pitämä Lysytshanskin kaupunki on Venäjän raskaan pommituksen kohteena.

– He eivät voi lähestyä kaupunkia, ja siksi pommittavat sitä ilmaiskuilla. Kaupungissa on hyvin vaarallista, Haidai kertoi Lysytshanskin tilanteesta.

Venäläisjoukot pyrkivät etenemään Izjumin eteläpuolelle

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjä on jatkanut sotaponnistelujaan edetäkseen Ukrainan koillisosassa sijaitsevan Iziumin kaupungin eteläpuolelle ja siten syvemmälle Donetskin alueelle.

Tiedusteluraportin mukaan tavoitteena on piirittää Sjeverodonetskin kaupunki myös pohjoisen suunnasta.

Venäjä on tällä viikolla kertonut olevansa valmis avaamaan humanitäärisiä käytäviä siviilien evakuoimiseksi Sjeverodonetskista. Britannian tiedusteluraportissa arvioidaan Sjeverodonetskissa olevien siviilien suhtautuvan Venäjän lupailemiin humanitäärisiin käytäviin ennakkoluuloisesti.

Kaupungista on kuitenkin hankalaa poistua muita reittejä pitkin, sillä kaikkien tärkeimpien Siverskyi Donets -joen ylittävien siltojen Sjeverodonetskin ja Ukrainan hallussa olevan alueen välillä kerrotaan tuhoutuneen.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA on varoittanut, että Sjeverodonetskissa on enenevissä määrin pulaa puhtaasta vedestä, ruoasta ja sähköstä.

Lue myös:

    Uusimmat