Kaksi amerikkalaissotilasta joutui Venäjän vangiksi Ukrainassa – nyt joukkuetoveri paljastaa CNN:lle, mitä tapahtui

Amerikkalaissotilas paljastaa, miten kaksi taistelutoveriaan joutui venäläisten vangiksi 0:24
Amerikkalaissotilas paljastaa, miten kaksi taistelutoveriaan joutui venäläisten vangiksi

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN on haastatellut Ukrainassa kadonneiden yhdysvaltalaissotilaiden joukkuetoveria. Hän valottaa tilannetta, jossa miehet saattoivat joutua venäläisten vangiksi, ja toivoo heidän olevan yhä elossa.

Eilen kerrottiin, että kaksi Ukrainassa kadonneista amerikkalaissotilaista on nyt tunnistettu. He ovat Alexander Drueke ja Andy Tai Ngoc Huynh. Molemmat ovat kotoisin Alabamasta, ja heillä on armeijataustaa. He ovat taistelleet Ukrainassa huhtikuusta asti.

Lisäksi kadoksissa on myös kolmas amerikkalainen Ukrainan puolella taistellut sotilas. Hän on tänään saatujen tietojen mukaan eläköitynyt merivoimien kapteeni Grady Kurpasi. Kurpasin vaimo kertoo yhdysvaltalaiselle ABC-uutiskanavalle kuulleensa miehestään viimeksi huhtikuun lopulla.

Drueken ja Huynhin viimeinen vahvistettu olinpaikka on Harkovan alueella. Kummankin miehen perheet menettivät yhteyden heihin viime maanantaina, eli 8. tätä kuuta.

Toissa päivänä internetissä alkoi kiertää kuva, jossa Drueke ja Huynh näyttävät istuvan kädet selän takana. Drueken perheen mukaan USA:n ulkoministeriö on tietoinen valokuvasta ja tutkii parhaillaan sen todenmukaisuutta.

Lisäksi Venäjän valtiontelevisio on julkaissut videokuvaa kyseisistä taistelijoista.

Joukkuetoveri tunnisti kuvassa olevat

CNN:n haastattelema joukkuetoveri Pip (nimi muutettu) kertoo uskovansa, että kuvissa ovat kadonneet sotilaat. 

– Voisinpa sanoa sataprosenttisen varmasti, että kuvat eivät ole väärennöksiä, mutta toivoa on, entinen Yhdysvaltain sotilas Pip kertoo.

Hän sanoo toivovansa heidän olevan edelleen elossa.

– (Amerikkalais)tiimi lähetettiin operaatioalueelle 9. päivä tätä kuuta, kun Venäjän täysimittainen hyökkäys oli jo käynnissä. Perustimme hätäisen puolustuksen ja kaksi panssarintorjuntaryhmää, Pio selvittää.

– Alex ja Andy ampuivat metsästä tullutta rynnäkköpanssarivaunua ja tuhosivat sen. Sen jälkeen T72-panssarivaunu käänsi torninsa ja ampui heitä kohti, ajoi vielä muutaman metrin eteenpäin ja osui panssarimiinaan, jonka ukrainalainen upseerimme oli asettanut.

Pipin mukaan miesten uskottiin ennen kiinniottoa saaneen osuman joko panssarivaunun ammuksesta tai haavoittuneen miinan räjähdyksen aiheuttamasta paineaallosta.

Toistaiseksi Kreml ei ole virallisesti myöntänyt, että miehet olisivat heidän hallussaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on vahvistanut yhdysvaltalaistaistelijoiden olevan tiettävästi Venäjän asevoimien vangitsemina Ukrainassa.

"Vastassa on Venäjän armeija"

Pip kertoo, että raha ei ole syy siihen, miksi hän ja hänen uskoakseen myös nyt kadonneet amerikkalaissotilaat lähtivät Ukrainaan taistelemaan. 

Hän kehottaa muita vapaaehtoisiksi mieluilevia harkitsemaan lähtöä tarkkaan.

– Jos ei ole sotilastaustaa tai taistelukokemusta ja jos odottaa saavansa tukea ilmapuolustuksesta ja helikoptereista, pysykää kotona. Vastassa on Venäjän armeija. 

Pip myöntää miettineensä omaa valintaansa muutaman kerran, mutta vakuuttaa kuitenkin edelleen tehneensä oikean päätöksen lähtiessään taistelemaan Ukrainan puolesta. 

Juttua päivitetty 18.6.2022 tiedolla kolmannen kadonneen amerikkalaissotilaan henkilöllisyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat