BBC: Putin väitti pakotteiden vahingoittavan etenkin niiden asettajia – MTV seurasi sotaa Ukrainassa 17.6.

EU-johtajia saapui Ukrainaan – Macron:"Tämä on tärkeä päivä" 1:18
Sotilaiden kypäräkameroiden kuvaamat videot näyttävät Severodonetskin katutaisteluiden kaaoksen ja kiväärien sarjatulen.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Severodonetskin kemikaalitehtaan siviilien evakuointi "mahdotonta"
  • Ukraina jatkanut vastahyökkäystään Hersonin alueella
  • Britannia Tuhannet miljonäärit yrittävät paeta Venäjältä
  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.18: Tärkeä valtatie ulos pommitetusta Lysytšanskin kaupungista on nyt läpäisemätön Venäjän pommituksen seurauksena, kertoo alueen kuvernööri.

19.20: BBC: Putin väitti pakotteiden vahingoittavan etenkin niiden asettajia

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan pakotteet vahingoittavat enemmän niiden asettajia kuin Venäjää. Putin väitti EU:n voivan menettää yli 400 miljardia dollaria Venäjän vastaisten pakotteiden takia, kertoi BBC.

Puheessaan perjantaina Pietarin talousfoorumissa Putin sanoi, että inflaatio kasvaa EU-maissa ja että eriarvoisuus lisääntyy pakotteiden takia.

Putin väitti myös Venäjän voivan lisätä viljan ja lannoitteiden vientiä. Hänen mukaansa yksistään viljanvienti voisi kasvaa noin 50 miljoonaan tonniin, Putin sanoi.

Venäjä ja Ukraina ovat suurimpia viljantuottajia maailmassa. Ukraina ei kuitenkaan ole voinut lähettää viljaa maailmanmarkkinoille Venäjän saarrettua sen satamat.

Putin kuitenkin kiisti, että Venäjä estäisi Ukrainaa lähettämästä viljaa ulkomaille. Putinin mukaan Venäjää ei myöskään voi syyttää viljan globaalista hinnannoususta.

Putinin puheen alku viivästyi, kun tapahtumapaikkaa vastaan tehtiin Kremlin mukaan kyberhyökkäys.

15.18: Ukrainan Luhanskin alueen kuvernööri sanoo, että Lysytšanskin kaupunkia pommitetaan tällä hetkellä rajusti. Useita kuollut. 

12.26: Panssarivideolle ehkä kuvattiin tapa, joka kertoo Ukrainan pahasta ammuspulasta: "Tankkeja käytetään, koska tykistöä ei ole tarpeeksi"

Aiemmin uutisoitiin, että Ukrainalla on huutava pula tykistön ammuksista. Asiasta kertoivat muun muassa The New York Times (NYT) ja The Washington Post.

Yhtenä esimerkkinä ammuspulasta on se, että Ukraina on alkanut käyttää panssarivaunuja tykistön tapaan, NYT kirjoittaa. Lehden mukaan tankeilla käytännössä ammutaan epäsuoraa tulta.

NYT kertoo, miten viime viikon perjantaina ukrainalaiset käyttivät venäläisvalmisteista T-64BV-panssaria juuri näin.

Vaunu ajoi useita kilometrejä rintamalle, siirtyi metsän reunaan ja tykitti ammuksia venäläisasemia kohti samalla kun tulitusta kohdennettiin radion ja lennokin avulla.

Näin toimitaan yleensä esimerkiksi tykkien ja kranaatinheittimien kanssa. Sen sijaan panssarivaunut ampuvat perinteisesti suorasuuntauksella kohteita, jotka ovat havaittavissa tähtäimien läpi.

– On fakta, että tankkeja käytetään, koska tykistöä ei ole tarpeeksi, sanoi Razor-nimeä käyttävä tykistöyksikön komentaja NYT:lle.

Reutersin videolla näkyy, miten panssarivaunu ampuu metsän reunasta. Videolla "ukrainalainen tankki ampuu Venäjän asemia Donetskin alueella", Reuters kirjoittaa.

Taustalta ei kuulu tulitusta, mikä viittaa siihen, että alueella ei käydä ainakaan aktiivista taistelua. Näin ollen paikka olisi oivallinen sijainti tykille tai tykin kaltoin toimivalle tankille.

Todennäköisesti kohtalaisesta etäisyydestä rintamaan kertoo myös se, että kuvaaja ei materiaalin perusteella usko tankin tuleen vastattavan esimerkiksi sen etupuolelta, sillä kamera kuvaa ampuvaa tankkia etuviistosta. Myöhemmin videolla on kuvaa suoraan tankin edestä.

Periaatteessa olisi mahdollista, että kyse on toimittajalle järjestetystä näytösammunnasta, mutta maailman suurimpiin uutistoimistoihin lukeutuvan Reutersin mukaan videolla ammutaan nimenomaan venäläisasemia.

Tulitustapa ja asema ovat myös yhteneviä NYT:n kuvauksen kanssa korviketykkeinä käytettävistä tankeista. Tiedossa ei ole, että Reutersin videon ja NYT:n jutun tankki olisi sama.

11.05: Ukraina: Severodonetskin kemikaalitehtaan siviilien evakuointi "mahdotonta"

Ukrainan Luhanskin kuvernöörin mukaan siviilien evakuointi Itä-Ukrainan Severodonetskin Azotin kemikaalitehdasalueelta on "mahdotonta". Asiasta kertoo Reuters.

Tehdasalueella on jumissa yhteensä 568 siviiliä, kuvernööri sanoo. Heistä lapsia on 38, kuvernööri väittää.

Paikalla olevien ukrainalaissotilaiden määrää ei paljastettu.

Evakuoiminen ei ole kuvernöörin mukaan mahdollista, koska alueella käydään raskaita taisteluita ja pommitukset ovat jatkuvia.

Azotin kemikaalitehdasalue on ukrainalaisjoukkojen merkittävin vastarintapesäke Severodonetskissa.

10.27: Britannia Tuhannet miljonäärit yrittävät paeta Venäjältä

Tuhannet miljonäärit yrittävät paeta Venäjältä, kerrotaan perjantaina julkaistussa brittien tiedustelukatsauksessa.

Tiedustelutietojen mukaan Venäjän liike-elämän eliitti ja oligarkkiyhteisö suhtautuu yhä varauksellisemmin sotaan, vaikka kansan keskuudessa sillä vaikuttaa olevan yhä suosiota.

Lue lisää joukkopaosta tämän linkin takaa.

8.53: Venäjän epäillään lavastaneen hyökkäyksiä Hersonin alueella

Ukraina on ehkä jatkamassa vastahyökkäyksiään Itä-Ukrainan Iziumin kaupungin länsipuolella, kirjoittaa ajatushautomo Institute for the Study of War.

Izium sijaitsee vähän yli 100 kilometriä länteen Severodonetskista, jonka Venäjä on suurimmaksi osaksi onnistunut valtaamaan viime viikkojen taisteluiden aikana.

Harkovan alueella Venäjä on tehnyt paikallisia hyökkäyksiä työntääkseen ukrainalaisia taaksepäin asemista, jotka he saavuttivat onnistuneella vastahyökkäyksellään toukokuussa.

Etelä-Ukrainassa Hersonin suunnalla Venäjä puolestaan on saattanut ISW:n mukaan lavastaa valehyökkäyksiä, jotta alueen siviiliväestö ei ryhtyisi vastatoimiin miehittäjiä vastaan. Ukraina on viime viikkojen aikana tehnyt ainakin jonkinlaista etenemistä saavuttaneita vastahyökkäyksiä Hersonin alueella.

Esimerkiksi Hersonin pohjoispuolella tapahtui räjähdys, joka Ukrainan armeijan mukaan vaati siviiliuhreja.

Alueella on Venäjän ammusvarastoja, joita vastaan Ukraina on tiettävästi tehnyt iskuja. Ukrainan mukaan venäläiset yrittävät saada paikallisväestön vastustamaan Ukrainan iskuja väittämällä näiden hyökkäävän siviilikohteisiin.

Mahdollisten valehyökkäysten lisäksi Venäjä on jatkanut puolustuslinjojen linnoittamista Hersonin alueen luoteisosassa.

5.45: Euroopan komissiolta odotetaan mielipidettä Ukrainan EU-jäsenhakemukseen 

Euroopan komissio ilmaissee tänään käsityksensä Ukrainan EU-jäsenhakemuksesta. Politico-verkkolehti kertoi jo maanantaina virkamieslähteisiinsä nojaten, että komissio suosittelee Ukrainalle virallista EU:n jäsenehdokkaan asemaa.

Lähteiden mukaan komissio on selkeän tietoinen ukrainalaisten uhrauksista ja jäsenyysehdokkuus toimisi myös viestinä Venäjän presidentti Vladimir Putinille siitä, ettei hän saa Ukrainaa enää Venäjän vaikutuspiirin alle.

21.53: Yhdysvallat ei ole vielä ottanut Venäjän kanssa puheeksi kadoksissa olevia amerikkalaista

Yhdysvallat kertoo torstaina, ettei se ole ottanut Venäjän kanssa puheeksi kahta amerikkalaista, jotka on ilmoitettu kadonneeksi Ukrainassa. Raportteja on olemassa myös mahdollisesta kolmanneesta amerikkalaisesta, jonka olinpaikka ei ole tiedossa. 

– Emme ole tähän päivään mennessä nähneet Venäjän hallinnolta mitään siihen viittaavaa, että kadonneet henkilöt olisivat heidän hallussaan, sanoi Ulkoministeriön Ned Price.  

20.32: Medvedev kommentoi EU-johtajien Ukraina-vierailua: "Sammakoiden, maksamakkaran ja spagetin ystävät rakastavat vierailla Kiovassa"

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on kommentoinut Twitterissä Saksan, Ranskan, Italian ja Romanian johtajien torstaista vierailua Kiovaan.

Medvedev muun muassa tviittasi, että "sammakoiden, maksamakkaran ja spagetin ystävät rakastavat vierailla Kiovassa."

18:32 Ranska, Saksa, Italia ja Romania puoltavat: Ukrainalle välitön EU:n jäsenehdokkaan asema

Macron: Ranska, Saksa, Italia ja Romania puoltavat Ukrainalle välitöntä EU:n jäsenehdokkaan asemaa.

Macron totesi myös, että Eurooppa seisoo Ukrainan rinnalla sen voittoon saakka. Hän kertoo myös tilanneensa kuusi uutta tykistöjärjestelmää Ukrainaan.

Zelenskyi kertoo, että Venäjä torppaa kaikki yritykset rauhanyritykset. Zelenskyi myös kertoo Ukrainan olevan valmis EU-jäsenyyteen.

Ukrainan presidentti sanoo, että he keskustelivat EU-johtajien kanssa lisäpakotteista Venäjää vastaan ja he tarvitsevat lisää aseita.

Voit lukea lisää torstain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat