Mainos

EU-parlamentti kielsi täpärästi "lihaliiman" käytön

Euroopan parlamentti on estänyt "lihaliima" trombiinin käytön ruuan lisäaineena.

Nautaeläimistä tai sioista peräisin oleva trombiini on entsyymi, jota voidaan käyttää lihapalojen yhteen liittämisessä. Parlamentin mukaan tällaiset uudelleen kootut lihatuotteet voisivat helposti johtaa kuluttajia harhaan.

Euroopan komissio oli ehdottanut trombiinin lisäämistä sallittavien lisäaineiden luetteloon. Parlamentin ympäristövaliokunta kuitenkin teki tätä vastustavan esityksen, jonka täysistunto hyväksyi äänin 370 puolesta, 262 vastaan ja 32 tyhjää. Esitys meni läpi täparästi, sillä sen hyväksymiseen tarvittiin 369 ääntä.

Parlamentti on näin estänyt trombiinin sallimisen EU-tasolla käyttämällä veto-oikeuttaan niin kutsutussa "valvonnan käsittävässä sääntelymenettelyssä".

Komission ehdotuksen mukaan trombiinin avulla kootut lihatuotteet olisi pitänyt merkitä ja niitä ei olisi saanut käyttää ravintoloissa. Parlamentti kuitenkin katsoi, että nämä toimet eivät olisi olleet riittäviä estämään kuluttajien harhaan johtamista. Nykyisin jäsenmaiden viranomaiset voivat nykyisin päättää kansallisella tasolla trombiinin sallimisesta ruuan "valmistuksen apuaineena".

Parlamentti nosti esille myös huolen siitä, että bakteerien aiheuttaman infektion riski on erityisen vakava trombiinilla luoduissa lihatuotteissa suuremman lihapinnan sekä valmitusessa käytetyn kylmäprosessin vuoksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.