EU:n ulkopuolelta yritettiin tuoda viime vuonna Suomeen 6500 kilon edestä kiellettyjä elintarvikkeita

Tulli pysäytti viikonloppuna EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla – mistä oli kyse? 22:19
Tulli pysäytti viikonloppuna EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla – mistä oli kyse?

Suomeen yritettiin tuoda viime vuonna 6500 kilon edestä kiellettyjä liha- ja maitotuotteita, hedelmiä ja kasviksia, kertoo Tulli.

EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda mukanaan esimerkiksi liha- tai maitotuotteita. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuomista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu eläintautien leviämisen esteeksi.

Myös erilaisille hedelmille, marjoille, vihanneksille, juureksille ja yrteille tarvitaan kasvinterveystodistus. Todistuksen tarvitsevat myös elävät kasvit, kylvettäväksi tarkoitetut siemenet ja tuoreet leikkokukat.

Lomalla tuontirajoitukset saattavat unohtua

Tulli pyrkii ennaltaehkäisevästi esimerkiksi tiedottamisella vaikuttamaan kiellettyjen tuotteiden tuontiin, tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen toteaa.

– Ihmiset tuppaavat lomalla unohtamaan tuontikiellot, kun löytää jotain kivaa. On vaikka maistanut hyvää ruokaa ja ajatellut, otta otanpa kotiin mukaan, Sulander-Seppänen sanoo.

Jos matkalaukkuun on jäänyt kiellettyjä elintarvikkeita, voi ne luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Oma-aloitteisesta luovuttamisesta ei aiheudu matkustajalle seuraamuksia.

– Jos matkustaja syyllistyy useita kertoja tällaiseen piittaamattomuuteen, voimme määrätä päiväsakkoja, Sulander-Seppänen kertoo.

Huomioon on otettava myös tullimaksut ja verot

Jos tuliaiset eivät kuulu kiellettyjen tai rajoitettujen tuotteiden piiriin, matkustajan täytyy huomioida mahdollinen tullimaksu ja arvonlisävero.

Ostoksia voi tuoda ilman tullimaksua ja veroja EU:n tulli- ja veroalueelta.

EU:n ulkopuolelta voi tuoda tuomisia ilman tullimaksua ja veroja enintään 300 euron arvosta, jos saapuu autolla tai junalla. Lentokoneella tai laivalla saapuessa voi tuoda tuomisia taas enintään 430 euron arvosta. Jos ostosten arvo on enemmän, ne on tullattava ja niistä on maksettava verot.

Tulli teki hämmentävän iskun karjatilalle – tilallinen valmistautuu vaatimaan 100 000 euron korvausta 3:46

Lue myös:

    Uusimmat