Tarkkana ruokatuliaisten ja lentokone-eväiden kanssa! Tulli muistuttaa: Edes yhtä omenaa ei saa tuoda Suomeen ilman tätä asiakirjaa

Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa hänen työpäiväänsä 2:36 Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa hänen työpäiväänsä
KATSO MYÖS: Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa Ricon työpäivään!

Tulli muistuttaa tiedotteessaan erilaisten ruokatuliaisten riskeistä. Tiedätkö sinä, mitä ruokatuotteita voit matkoiltasi tuoda mukanasi?

Lomamatkoilta on mukava tuoda erilaisia makumuistoja, mutta ennen tuliaisten hankkimista kannattaa kuitenkin perehtyä elintarvikkeiden tuontirajoituksiin. 

Tarkkana, jos tuot elintarvikkeita Suomeen EU:n ulkopuolelta

Suomen Tulli muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta ei esimerkiksi saa tuoda lihaa ja lihatuotteita, eikä maitoa ja maitotuotteita Suomeen. Näiden eläinperäisten elintarvikkeiden tuomista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu eläintautien leviämisen estämiseksi.

Tulli suosittelee tutustumaan jo etukäteen rajoituksiin Tullin tai Ruokaviraston nettisivuilta.

– Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä palatessasi reissusta. Kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa siihen, mitä voit tuoda mistäkin maasta. Eläin- ja kasviperäisien tuotteiden tuonneissa on eroja, jopa yksittäisen maan osalta, painottaa tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen tiedotteessa.

Lisäksi viranomaiset suosittelevat, että sian tai villisian lihaa sisältäviä lihatuotteita ei tuotaisi lainkaan eväinä tai tuliaisina niistä EU-maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa. Uhanalaisista lajeista saatuja tai valmistettu elintarvikkeita, kuten kaviaaria, koskevat omat rajoitukset.

Edes yhtä omenaa ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta ilman tätä asiakirjaa

Entäpä sitten esimerkiksi kasvikset tai hedelmät? Tulli muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta tuotaville tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille, juureksille ja yrteille vaaditaan aina lähtömaan viranomaisilta kasvinterveystodistus. 

Jos matkustaja huomaa esimerkiksi lentokentällä, että laukkuun on unohtunut kiellettyjä elintarvikkeita, voi hän luovuttaa tuotteet oma-aloitteisesti Tullille. Oma-aloitteisesta luovuttamisesta ei aiheudu matkustajalle seuraamuksia. Epäselvissä asioissa voi myös aina kysyä neuvoa tullivirkailijoilta

Todistusta ei kuitenkaan vaadita banaanille, taatelille, duriolle, ananakselle tai kookokselle. Vaatimus ei myöskään koske pakastettuja, kuivattuja tai säilöttyjä tuotteita. Eri maiden rajoitusten kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, korostaa Sulander-Seppänen.

– Kasvinterveyslainsäädännössä Kanariansaaret on EU:n ulkopuolinen alue. Portugalille kuuluva Madeira taasen kuuluu EU-alueeseen eli sieltä kasvinterveystodistusta ei vaadita. 

Tulli muistuttaa, että kasvinterveystodistuksen hankkiminen ei yleensä ole mahdollista matkalla, joten näitä tuotteita ei kannata ollenkaan ostaa. Joidenkin kasvien maahantuonti on kokonaan kielletty, jolloin kasvinterveystodistuskaan ei riitä. 

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat