Mainos

Tullin haaviin jää joka päivä laittomia ja luvanvaraisia tavaroita – huumeiden ja uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden määrä on lisääntynyt

2:08
Tullin haaviin jää lentokentällä joka päivä laittomia ja luvanvaraisia tavaroita.

Tullin haaviin jää joka päivä lentoteitse Suomeen tuotuja laittomia ja luvanvaraisia tavaroita. Vuosittain Suomeen lennätetään ulkomailta jopa 40 miljoonaa pakettia.

Joka päivä Tullissa löydetään 12–15 kappaletta laittomia, kiellettyjä tai luvanvaraisia tavaroita.

– Suurin laittomien tavaroiden ryhmä on edelleen lääkkeet, hormonivalmisteet, erektiolääkkeet ja kipulääkkeet. Toiseksi suurin ryhmä on huumeet, joiden joukossa on perinteisiä huumeita, kuten marihuanaa ja amfetamiinia, sekä muuntohuumeita, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo.

Huumeet ja lääkkeet tulevat yleensä pienissä paketeissa, mutta suurimmat yksittäiset huume- ja lääkelähetykset, joita Helsinki-Vantaalla on tavattu, ovat olleet satojen kilojen suuruisia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tuoteväärennökset välillä vaikea tunnistaa

Lääkkeiden, hormonien ja huumeiden lisäksi Tullin haaviin jää viikoittain uhanalaisista eläimistä ja kasveista valmistettuja tuotteita.

– Ne ovat pääsääntöisesti vaatteita ja kenkiä, mutta myös muita tuotteita. Pääsääntöisesti kaikki uhanalaisista eläimistä tehdyt tuotteet ja tavarat ovat kiellettyjä tuoda Suomeen.

Lisäksi paketeista löytyy aseita, kuten starttipistooleja, ja tuoteväärennöksiä, kuten väärennettyjä muotilaukkuja tai -vaatteita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aina tuoteväärennöksiä ei ole helppo tunnistaa ja tällöin apuun pyydetään asiantuntija selvittämään, onko kyseessä väärennös vai ei. Kun tuoteväärennös paljastuu, Tulli on yhteydessä tuotemerkin omistajaan.

– Neuvottelemme tuotemerkin omistajan kanssa siitä, mitkä ovat jatkotoimenpiteet. He päättävät tekevätkö he asiassa tutkintapyynnön vai miten toimitaan.

– Jotkut suuret yhtiöt tekevät aina tutkintapyynnön, kun taas esimerkiksi japanilaiset animaatiotuotemerkkien omistajat eivät useinkaan tee tutkintapyyntöä, Sinkkonen kertoo.

Luvanvaraisten lähetysten joukossa löytyy usein myös ruokaa.

– Varsinkin liha- ja maitotuotteet ovat luvanvaraisia, ja niitä tullissa valvotaan erittäin tarkasti. Meille tulee lihatuotteita ja maataloustuotteita jonkun verran varsinkin postissa, mutta myös matkustajien mukana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tilaajat laidasta laitaan

Laittomien tai kiellettyjen tavaroiden tilaajien profilointi on vaikeaa, koska he voivat olla lähes ketä vain.

Naiset tilaavat tyypillisimmin väärennettyjä muotituotteita, kuten laukkuja tai vaatteita, tai lapsille leluja. Erektiolääkkeitä ja hormoneita tilaavat miehet.

Lääkkeet tulevat yleensä aina Aasiasta, pääsääntöisesti Kiinasta ja Intiasta.

– 90 prosenttia netissä tilatuista lääkkeistä on jotain muuta kuin mitä paketissa lukee. Mutta läheskään kaikki ihmiset eivät tiedä, että netissä tilatut lääkkeet voivat tulla ulkomailta ja sisältö voi olla aivan muuta kuin mitä luvataan, Sinkkonen huomauttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tilaukset pääasiassa TOR-verkosta

Huumeita tilaavat sekä naiset että miehet ja useimmiten he ovat melko nuoria.

– Verkossa tapahtuva huumausainekauppa on tällä hetkellä etenkin nuorten käsissä, niin tyttöjen kuin poikienkin. Tilaukset tehdään pääasiassa TOR-verkosta, erilaisilta palvelinalustoilta. Varsinkin lääkkeet, dopingaineet, huumausaineet ja aseet tilataan useasti sieltä, Sinkkonen kertoo.

Lapsille tilataan leluja ja on Tullissa löydetty paketeista myös ulkomailta tilattua vauvanruokaa.

– Näissä tavaroissa näkyy koko elämän kirjo. Oikeastaan mitä tahansa tuotteita löytyy, mitkä vaatisivat luvan tai jotka ovat väärennettyjä. Vuositasolla vastaan tulee ihan mitä vaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Seuraamus voi olla sakkoja tai vankeutta

Kun laiton tai luvanvarainen paketti jää kiinni Tullissa, tilaajan rangaistus riippuu tuotteen laadusta ja määrästä.

Asiassa käynnistetään joko hallinnollinen menettely, jossa kuullaan asiakasta, ja hänelle voidaan määrätä hallinnollinen seuraamus, tai aloitetaan rikostutkinta, jos kyse on vaikkapa riittävän suurista määristä lääkkeitä tai huumeita.

Sakkojen lisäksi myös vankeustuomio on mahdollinen, jos määrät tai käyttöannokset ovat isoja. Huumeissa on aina kyse huumausainerikoksesta.

Tuoteväärennöstapauksissa rikostutkinnan aloittaminen riippuu tuotemerkin omistajasta.

Lääkkeiden tuonti on pysynyt samalla tasolla viime vuodet, mutta huumeita ja uhanalaisista eläimistä ja kasveista valmistettuja tuotteita tuodaan Suomeen nyt enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suurin motiivi on raha

Kansainvälisessä vertailussa Suomen Tulli on tehokas laittomien tavaroiden ja tuotteiden paljastamisessa.

Kiellettyjen tavaroiden seulonnassa käytetään muun muassa riskianalyysia, läpivalaisua ja koiria. Tulli ei kuitenkaan paljasta kaikkia keinojaan.

Suurin motiivi laittoman tavaran tuontiin on raha.

– Valtaosa ihmisistä tietää, mitä Suomeen saa tuoda ja mitä Suomesta saa viedä. Se on enemmän sellaista, että mietitään saako jonkun tavaran kenties halvemmalla sen takia, että se on väärennetty, Sinkkonen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja