EU kolmannen korona-aallon kynsissä: Huippukokoukseen kriisin keskellä osallistuu myös Joe Biden – "Hyvin mieluinen yllätys"

EU-johtajien huippukokouksessa pöydällä koronarokotteet ja pandemian hallinta 2:23
EU-johtajien huippukokouksessa pöydällä koronarokotteet ja pandemian hallinta – mutta miksi presidentti Joe Biden haluaa osallistua kokoukseen?

EU-maiden johtajat aloittavat tänään huippukokouksen, jossa keskustellaan muun muassa koronarokotteisiin liittyvistä kysymyksistä sekä koronaviruspandemian hallinnasta.

Eri puolilla Eurooppaa on kiristetty rajoituksia, jotta koronapandemian kolmatta aaltoa pystyttäisiin hillitsemään. Huippukokouskin järjestetään videoyhteyden välityksellä tautitilanteen vuoksi.

EU-johtajien odotetaan keskustelevan esimerkiksi rokotteiden tuotannosta ja jakelusta. EU-komissio kertoi eilen väliaikaisista tiukennuksista koronarokotteiden vientiin unionin ulkopuolelle.

– EU-johtajat keskittyvät tänään siihen, miten tätä rokotetuotantoa saataisiin tehostettua täällä Euroopan unionin alueella. Tietenkin rokotusten hidas eteneminen on myös hankala aihe, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi.

Pandemian kolmas aalto koettelee Euroopan maita. Muun muassa Saksassa päiväkohtaiset tartuntaluvut ovat nousseet 23 000 tartuntaan.

Kokoukseen videoyhteyden välityksellä osallistuu myös Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden. Yhdysvaltain ja EU:n välisten suhteiden toivotaan paranevan uuden presidentin myötä.

Piuholan mukaan kontaktia on haettu tiivisti niin Bidenin kun EU:n puolelta.

– Bidenia on pyydetty muutama viikko sitten osallistumaan Euroopan johtajien kokoukseen jossakin kohtaa tätä kevättä tai alkukesää. Se, että hän osallistuu tänään jo tällaisella videoyhteydellä oli pieni yllätys, mutta hyvin mieluinen yllätys Euroopan unionin päämiehille.

Lue myös:

    Uusimmat