EU haluaa kieltää elintarvikkeiden harhaanjohtavat tuoteselosteet

EU:n komissio haluaa kieltää elintarvikkeiden harhaanjohtavat tuoteselosteet. Jos komission suunnitelmat toteutuvat, elintarviketeollisuus voisi käyttää pakkausmerkinnöissä vain sellaisia ilmauksia, joihin on tieteellistä näyttöä.

Komissiota kismittävät erityisesti tuoteselosteet, joissa tuotteen luvataan pudottavan painoa tai helpottavan stressiä. EU haluaa teollisuuden antavan kuluttajille asiallista tietoa, jotta kuluttaja tietää, mitä hän todella syö. Osaltaan sillä halutaan helpottaa kansalaisten mahdollisuuksia hallita ylipainoa.

Komissiolta odotetaan esitysluonnosta tämän kuun puolivälissä. Komissio on hakenut ratkaisua asiaan pari vuotta. Jäsenmaiden hallitusten ja EU:n parlamentin on hyväksyttävä komission esitys. Jos hanke etenee toivotusti, ohjeistus tulisi voimaan arviolta 2007.

Komissio on jo saanut elintarviketeollisuuden ja mainostoimistot vastarintaan. Komission tiedottajan mukaan erityisesti mainostoimistot tekevät voimallisesti töitä hankkeen kaatamiseksi. Hän korosti, että vastaisuudessakin yritykset voisivat käyttää tuoteselosteissa ja mainoskampanjoissa terveyttä koskevia väitteitä.

- Niille olisi vain perustuttava tieteelliseen näyttöön, hän sanoi.

Elintarvike- ja juomateollisuuden lobbausjärjestö sanoo kannattavansa suunnitelmia, joissa puututaan terveyttä ja ravintoarvoja koskeviin väitteisiin. Se ei kuitenkaan halua, että esimerkiksi tietyt ilmaukset kiellettäisiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja