EU alkaa kerätä kansalaisilta ideioita unionin suuntaviivoista – taustalla EU:n heikko kannatus

2:33
Katso videolta Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan raportti EU:n tulevaisuuskeskusteluista.

EU käynnisti sunnuntaina ensi kevääseen saakka kestävän tulevaisuuskeskustelujen sarjan.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan mukaan tulevaisuuskeskustelujen sarjan tavoitteena on muun muassa lisätä EU-maiden kansalaisten sitoutuneisuutta EU:hun sekä kerätä kansalaisilta ideioita ja ajatuksia siitä, mihin suuntaan EU:ta tulisi tulevaisuudessa kehittää.

– Siitä ei päästä mihinkään, että EU koetaan etäiseksi. Valtaosa kansalaisista näkee, että instituutiot ovat väärällä tavalla rakennettuja, ja että vaikutusmahdollisuudet ovat liian pieniä. Kuitenkin 92 prosenttia haluaisi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen ja siksi tätä konferenssia tarvitaan.

Tuoreen EVA:n kyselyn mukaan suomalaisista 54 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti. Piuholan mukaan koko EU:n tasolla myönteisten osuus on 45 prosenttia.

Piuholan mukaan Eurooppa-päivänä järjestetyssä konferenssissa puhuivat muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

– Viesti oli vahva: kansalaiskeskustelua toivottaisiin käyntiin kaikilla foorumeilla. Päättäjät toivovat myös kritiikkiä kansalaisilta siitä, mihin suuntaa EU:ta tulisi viedä tulevaisuudessa.

Piuholan mukaan tulevaisuuskeskustelun sarja käydään verkkokeskusteluna 24 eri kielellä, myös Suomeksi.

– Sen kautta koetetaan saada ihmisiä osallistumaan ja ideioimaan.
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja