Etla: Tietotekniikka voi viedä kolmasosan työpaikoista

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan julkaisemassa muistiossa arvioidaan, että tietokoneet uhkaavat joka kolmatta työpaikkaa Suomessa.

Erityisesti matalan koulutustason pienipalkkaisia töitä katoaa vauhdilla.

Etlatiedon tutkimusjohtajan Petri Rouvisen ja tutkija Mika Pajarisen kirjoittama muistio on saanut innoituksensa Oxfordin yliopiston tutkimuksesta tietotekniikan vaikutuksista Yhdysvalloissa.

Yllättävää ei ole, että tietotekniikan aiheuttama työpaikkakato on suurempi teollisuudessa kuin palvelualoilla. Näin on jo tapahtunut. Tietokoneistuminen siirtyy lähivuosikymmeninä rutiinitöistä yhä monimutkaisempiin tehtäviin.

Kaikkia aloja tietokoneet eivät uhkaa. Muun muassa sairaanhoitajat, opettajat ja lääkärit eivät ole korvattavissa koneilla.

Etla muistuttaa, että murroksen myötä syntyy myös uusia työpaikkoja. Ei kuitenkaan ole mitään takeita siitä, että työpaikkoja syntyy niiden häviämisen tahtia.

Muistion johtopäätöksissä ei ole mitään yllättävää. Tietokoneiden kustannukset suhteessa laskentatehoon ovat pudonneet dramaattisesti, eikä ole mitään syytä olettaa, ettei kehitys jatkuisi. Tietokoneet tunkeutuvat väistämättä yhä uusille aloille. 

Itsestään kulkevat autot 

Monet ennusteet ovat kuitenkin enemmän mielikuvituksen tuotteita kuin realismia.

Etla arvioi Ylen mukaan esimerkiksi, ettei rekka- ja taksikuskeja tarvita enää 20 vuoden kuluttua. Yksittäisiä ilman kuljettajaa liikkuvia autoja on jo rakennettukin koemielessä.

Tietotekniikan lisääntyessä autojen yleisimmiksi ongelmiksi ovat nousseet elektroniikkaviat. Ovatko autotehtaat onnistuneet karsimaan viat niin aukottomasti, että 20 vuoden kuluttua uskaltaa nousta taksiin, jossa ei ole kuljettajaa?

Ja millä miljardeilla Suomen rapistuvat, talven runtelemat tiet korjataan niin, että itse kulkevat autot ymmärtävät niitä?

Tietokone avustaa aivokirurgia, mutta entä jos robotti korvaa hänet? Tai urheiluselostajan? Näitäkin on ennustettu. 

Lue myös:

    Uusimmat