Ethän kävele sisällä kengät jalassa? Tästä syystä ne tulisi aina riisua eteiseen

Uusi tutkimus paljastaa, miksi ulkokengillä ei koskaan tulisi kävellä sisätiloissa. 

Kotiin tullessasi astelet suoraan jääkaapille tai television luo saadaksesi lempiohjelmasi mahdollisimman nopeasti auki. Kuulostaako tutulta? Vaikka moni meistä kävelee silloin tällöin kotonaan ulkokengät jalassa, seuraavat tutkimustulokset luettuasi tähän voi tulla muutos. 

Ulkokenkien mukana kulkeutuvat bakteerit voivat nimittäin aiheuttaa todellisen hengenvaaran.

Kynnysmatto saattaa pahentaa tilannetta

Houstonin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan kenkiemme mukana kulkeutuu monenlaisia patogeenisia bakteereita, joista ikävin on kuitenkin itiöitä muodostava suolistobakteeri nimeltä Clostridium difficile.

Tutkimuksen mukaan jopa yli 26 prosenttia kenkien pohjista sisältää tätä hengenvaarallista bakteeria. 

Clostridiumdifficile 

on noroviruksen jälkeen Suomen toiseksi yleisin ripulin aiheuttaja. Tauti aiheutuu bakteerin suolessa tuottamista myrkyistä.

Listeria monocytogenes 

Listerioosi on Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa lievän ripulin tai vakavan verenmyrkytyksen ja aivokalvotulehduksen.

Lähde: Terveyskirjasto 

Muutama vuosi sitten tehdyn australialaistutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia kengistä sisältää puolestaan listeria-sukuun kuuluvaa listeria monocytogenesia, joka voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan bakteeri-infektion.

Kun otamme kengät pois heti ulko-ovella, estämme näitä ikäviä bakteereita leviämästä koko taloon.

Tutkimuksen yhteydessä muistutetaan, että kenkien pyyhkimisestä ei ole hyötyä, päinvastoin, se saattaa jopa pahentaa asioita. Kynnysmaton kautta kotiimme saattaa kulkeutua bakteereita, jotka eivät ole peräisin edes omista kengistämme.

Käsien pesu on yksinkertainen, mutta tehokas tapa pitää bakteerit loitolla.


Lähde: Uproxx

Lue myös:

    Uusimmat