Etelässä ennätyksellisen aurinkoinen lokakuu

Lokakuu on ollut maan eteläosassa jopa ennätyksellisen aurinkoinen. Muuallakin maassa ollaan tilastojen kärkikahinoissa.

Lokakuu on ollut vähäsateinen ja aurinkoinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Helsinki-Vantaan mittauspisteessä auringonpaistetta on ollut lokakuussa tähän asti 164 tuntia. Tämä on mittausaseman historian ylivoimaisesti korkein luku. Tilastokärjessä on aiemmin tällä mittausasemalla ollut vuosi 2005, jolloin koko lokakuussa oli 123 auringonpaistetuntia. Tänä vuonna lokakuussa auringonpaistetunteja on ollut enemmän kuin normaalisti syyskuussa, jolloin aurinko paistaa Helsinki-Vantaalla keskimäärin 143 tuntia.

Myös Jokioisten mittausasemalla on menty auringonpaistetunneissa mittauspaikan tilastokärkeen. Auringonpaistetunteja on siellä ollut lokakuussa tähän mennessä 163. Tilastoja auringonpaistetunneista on paikoin ainakin 1960-luvulta lähtien.

Myös muualla maassa on ollut selvästi tavanomaista aurinkoisempaa. Jyväskylässä auringonpaistetunteja on ollut lokakuussa tähän mennessä 106. Tämä on tilastoissa nyt toisella sijalla vuoden 1988 jälkeen. Sodankylässä auringonpaistetunteja on 87 ja tämä on sijalla viisi, kun verrataan päiviä 1.-28. lokakuuta.

– Voidaan sanoa, että etelässä on ollut ennätyksellisen aurinkoista ja muualla maassa selvästi tavanomaista aurinkoisempaa. Jyväskylän lukemakin on jo harvinainen, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja