Etelänmatkailu osoittaa elpymisen merkkejä, mutta koronaa edeltävälle tasolle on matkaa – muista tutkia matkavakuutus tarkoin ennen lähtöä

Etelänmatkailu osoittaa hiljalleen elpymisen merkkejä 1:59
Etelänmatkailu osoittaa hiljalleen elpymisen merkkejä

Etelänmatkailu osoittaa jälleen elpymisen merkkejä, mutta koronaa edeltävälle tasolle on vielä matkaa. Suurimmat turistikohteet helpottavat hiljalleen maahantulovaatimuksia, mutta asianmukaisia koronatodistuksia vaaditaan yhä.

Monet suomalaiset pohtivat lomamatkaa Välimeren lämpöön, kenties ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. Asia vahvistetaan MTV Uutisille matkatoimistoista.

– Kesän matkojen myynti piristyy viikko viikolta. Ei se vielä koronaa edeltävissä lukemissa ole, mutta pikku hiljaa aletaan lähestymään, kertoo viestintäpäällikkö Laura Aaltonen TUI Finlandista.

Myös Tjäreborgilla on tehty sama havainto.

– Me näimme noususuhdannetta jo viime syksynä, mutta sitten omikron tuli ja kysyntä hiukan laski. Nyt näemme taas, että myynti on taas pikkuhiljaa nousujohtoteista. Vuoden 2019 lukuja lähelle pääsemme ensi vuoden aikana, arvioi Tjäreborgin Suomen maajohtaja Jessica Virtanen.

Maahatuloa helpotetaan turistikohteissa

Matkojen myyntiä lisää se, että matkakohteita on koronatilanteen helpottaessa saatavilla paljon enemmän kuin vielä päättyneelle talvelle. 

Suomalaiset suosivat yhä tuttuja kohteita. Suosituimpia ovat Espanjan Kanariansaaret talvisin ja Kreikka kesäisin.

Vaikka tartuntamäärät ovat yhä korkealla useassa maassa, koronarajoituksia höllennetään hiljalleen turistikohteissa rokotuskattavuuden nousun myötä. Turismista varsin riippuvainen Kreikka poisti maahantulijoiden terveystietojen ilmoittamisen ennakolta aiemmin tässä kuussa, samoin tekivät Turkki ja Iso-Britannia.

Italian on määrä lopettaa koronapoikkeustilansa ensi viikolla. Espanjaan terveystiedot täytyy toistaiseksi yhä ilmoittaa etukäteen.

Kaikkiin suosittuihin turistokohteisiin vaaditaan kuitenkin yhä todistus täydestä rokotussarjasta, alle kolme vuorokautta vanha PCR-testitulos tai todistus sairastetusta koronasta.

Kaikki maat päättävät itse voimassaolevista koronarajoituksista. Esimerkiksi Italiassa on yhä voimassa FFP2-maskipakko joukkoliikenteessä. Espanjassa itsehallintoalueet päättävät rajoituksista, jotka voivat poiketa paljonkin maan eri osissa.

Matkailun lisääntyminen näkyykin myös siinä, että matkavakuutuksia otetaan paria aiempaa vuotta enemmän ja niistä etstitään myös tietoa.

– Vierailut nettisivuillamme ovat vierailut lisääntyneet ja ja myös puhelut paljon. Nyt kun matkailu on lisääntynyt, niin tietysti korvausten määräkin on sitä myöden noussut, sanoo matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki Ifistä.

Virtanen ja Heinämäki kehottavat huolehtimaan vakuutuksesta ennen matkaa. On syytä tutkia tarkasti, mitä vakuutus varsinaisesti kattaa.

– Tutustu matkavakuutukseen ennen lähtöä ja siihen, että kattaako se koronakaranteenin, Heinämäki sanoo.

– Onneksi niitä tapauksia on ollut hyvin vähän. Henkilökunta on sitten apuna, jos sairastuu matkan aikana. Käytännöt poikkeavat toisistaan eri kohteissa. Jossakin saatta olla eristys omassa hotellissa ja jossakin toisessa paikassa se voi olla eristys jossakin tietyssä hotellissa, Virtanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat