Turistit empivät nyt matkustamista Suomeen Ukrainan sodan takia: "Tuntuu kuin olisi iskenyt toinen korona"

Ulkomaiset matkailijat empivät nyt Ukrainan sodan takia matkustamasta Suomeen. Isku voi olla kova koko matkailualalle.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän aloittama sota Ukrainassa on säikäyttänyt Suomen-matkaa suunnitelleet eurooppalaisturistit. 

– Tuntuu kuin olisi iskenyt toinen korona. Tammikuun lopulla varaustilanne näytti tulevalle kaudelle todella hyvältä. Nyt kyselyitä tulee selvästi normaalia vähemmän, luontomatkailuyrittäjä Ari Sääski sanoo.

Kaksikymmentä vuotta toiminut yritys toimii entisen rajavartioston tyhjille jääneissä rakennuksissa, jotka on remontoitu majoituskäyttöön ja yhteisruokailutilaksi. Lisäksi aivan itärajan tuntumaan on noussut ylellisiä karhumökkejä.

Bear Centren asiakkaista noin 95 prosenttia tulee Euroopasta paikallisten matkanjärjestäjien kautta, kertoo Sääski. Tyypillisimmin he saapuvat Englannista, Benelux-maista ja Saksasta.

Matkanjärjestäjät eivät ole peruneet tekemiään varauksia, mutta ne eivät myöskään ole valmiita maksamaan ennakkomaksuja.

– Kuluttaja-asiakkaat eivät halua maksaa ennakkomaksua matkanjärjestäjille, mikä heijastuu suoraan meille. Yleensä olemme lähettäneet ennakkolaskut, mutta nyt saamme maksun vain kuukautta ennen ryhmän saapumista, Sääski sanoo.

Bear Centren kausi alkaa huhtikuussa ja päättyy lokakuussa. Yrityksellä ei ole talvikaudella toimintaa, mutta lämmitys, öljy- ja sähkölaskut juoksevat. Ne on yleensä maksettu kesäkauden ennakoista.

– Tilanteella on ollut tähän suora vaikutus, mutta olemme onneksi saaneet sovittua eräpäivien siirrosta.

Kriisi iskee Suomen ja itäisen Euroopan matkailuun

Bear Centre ei ole ainoa suomalainen matkailuyritys, jota Venäjän sotatoimet rokottavat. Rovaniemeläisen Santapark Arctic Worldin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että meksikolaiset ja espanjalaiset ryhmät ovat peruuttaneet matkojaan Suomeen.

Aiheen nosti keskiviikkona esiin Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Pasi Vartiainen.

Peruutukset toistaiseksi yksittäisiä

Toistaiseksi peruutukset ovat olleet yksittäisiä, sanoo Visit Finlandin senior director Kristiina Hietasaari. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sodan vaikutukset Suomen matkailualaan jäisivät pieniksi.

– Kaikki riippuu kriisin kestosta. Mitä pidempään se jatkuu, sitä suuremmat seuraukset sillä on. Valitettavasti me odotamme, että kriisin vaikutus Suomen matkailualalle tulee olemaan suuri. Dataa on toistaiseksi vain vähän, koska tilanne on tuore.

Suomi näkyy uutisissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkaa vallata Suomen ja Ruotsin, sanoi Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield aiemmin tällä viikolla YK:n yleiskokouksessa.

Suomi näkyy nyt uutisissa ulkomailla, ja tämä vaikuttaa ihmisten matkustushalukkuuteen, sanoo Hietasaari

– Vaikutus on suurin Suomen ja itäisessä Euroopassa sijaitsevien maiden matkailuyrityksiin. Tilanne vaikuttaa vähemmän läntiseen Eurooppaan ja Norjaan, joka on läntisin Pohjoismaa.

Lue myös:

    Uusimmat