Etelä-Savo ei anna maskien käytöstä erillistä suositusta – "Tartuntaketjut ovat hallinnassa"

1:14
STM:n strategiajohtaja kommentoi torstaina, että ihmiset ovat hänen mielestään piittaamattomia maskisuositusta kohtaan – MTV Uutiset Live kysyi kansalaisilta, mitä mieltä he ovat maskin käytöstä

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ei toistaiseksi anna maskien käytöstä erillistä suositusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti tänään suositusta kasvomaskien käytöstä koronaepidemian mahdollisen kiihtymisvaiheen tai leviämisvaiheen varalle.

Tartuntojen suuresta määrästä huolimatta Essoten alueella ollaan yhä epidemian perusvaiheessa, arvioi Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

– Jos katsoisi vain koronaan sairastuneiden määrää, niin tilanne viittaisi taudin kiihtymisvaiheeseen. Mutta jos katsotaan kokonaistilanne, olemme vielä perusvaiheessa. Tartuntaketjut ovat hallinnassa ja kaikki tartunnat on pystytty jäljittämään. Jos ilmenee sellaisia tartuntoja, joita emme pysty jäljittämään, niin olemme kiihtymisvaiheessa. Siinä vaiheessa laajennamme suositusta maskien käytöstä, Gärdström sanoo tiedotteessa.

Kiihtymisvaihe määritellään niin, että koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta 100  000 asukasta kohti kahdessa viikossa. Leviämisvaiheessa luku on noin 18–50.

Etelä-Savon alueella luku on nyt 51,6. Tilanteen arviointiin vaikuttavat kuitenkin myös tartuntojen jäljitettävyys, positiivisten testitulosten osuus, tartuntojen päivittäinen kasvunopeus sekä sairaalahoidon sekä tehohoidon tarve.

THL laajensi maskisuositustaan

Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, THL suosittelee maskin käyttöä joukkoliikenteen lisäksi toisen asteen oppilaitoksissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää. Jos epidemia kiihtyy leviämisvaiheeseen, maskisuositusta laajenee entisestään muun muassa yläkouluihin. 

Tällä hetkellä maskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida aina välttää. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Vain Itä-Savo ja Länsi-Pohja ovat sellaisia alueita, joilla tartuntoja ei ole ollut. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja