Eteiskaaos järjestykseen

Vellovat kenkämassat, pursuileva naulakko ja lattialle lojumaan jäävät laukut... Pipot ja lapaset levällään ja paksut takit putoamaisillaan naulakosta. Kuulostaako tutulta? Tyypillinen eteiskaaos yltyy talven tullen pahimmilleen.

Eteinen on kodin käyntikortti

Eteinen on ensimmäinen, mitä vieras kodistasi näkee ja ensivaikutelmahan tunnetusti värittää kaikkea myöhemmin nähtyä. Siitä on vaikea päästä irti, vaikka sotkuisen eteisen jälkeen koko muu koti olisikin tiptopkunnossa. Monelle satunnaisemmalle kävijälle eteinen jää ainoaksi vaikutelmaksi asunnosta ja samalla alitajuisesti myös asukkaista.

Arjen sujuvuutta

Vaikka eteinen on vain läpikulkuhuone, on sen toimivuus arjen kannalta tärkeää. Löytyykö kaikki helposti, mahtuvatko lapset pukemaan ja riisumaan, pysyvätkö vaatteet naulakossa rutistumattomina ja siisteinä?

Jos eteinen on ajautunut kaaostilaan, nyt on oikea aika tarttua toimeen – pian talvitamineet pahentavat tilannetta entisestään!

Aloita eteiskaaoksen selättäminen kaiken turhan poistamisesta. Mitä kaikkea eteisessä on todella säilytettävä? Kengät ja ulkovaatteet sekä muut mukana kuljetettavat tavarat, kuten sateenvarjot, kuuluvat sinne, mutta kaiken muun suhteen kannattaa miettiä tarkoituksenmukaisuutta. Jos harrastusvälineitä ei tarvitse päivittäin, löytyisikö niille parempi paikka varastosta tai komerosta? Sisävaatteet puolestaan kuuluvat vaatekaappiin toisaalle, eivät eteiseen. Hanki riittävä määrä hyviä henkareita. Niiden avulla vaatteiden käyttöikäkin pitenee.

Kahdesti vuodessa kannattaa nähdä se vaiva, että pakkaa menneen vuodenajan varustuksen tieltä pois. Kesäkuussa ei ole tarvetta toppatakille eikä keskellä talvea sandaaleille. Samalla voi tehdä kenkien ja takkien perushuollon ja käyttää lapaset ja pipot talven jäljiltä pesukoneessa, eikä varmasti ole huono ajatus lajitella vähemmälle käytölle tai liian pieneksi jääneitä vaatteita jo valmiiksi poistolaatikkoon kirpputorille tai vaatekeräykseen.

Eteinen päätyy helposti kaikenlaisten tavaroiden välilaskupaikaksi, ja nehän tunnetusti jäävät usein niille sijoilleen pidemmäksikin aikaa. Varusta eteiseen jokin luonteva paikka, johon tavarat voi laskea kädestään kotiin tullessaan, mutta josta ne muistaa kuitenkin viedä pian omalle paikalleen. Pieni avainnaula helpottaa avainten jatkuvaa etsimistä, siihen avaimet on helppo ripustaa heti sisään tullessa ja siitä ne muistaa aina ottaa lähtiessään mukaan.

Entä jos eteistä ei olekaan?

Monen kerrostaloasunnon ongelma on eteisen pienuus tai täydellinen puuttuminen. Nykyisessä rakentamisessa eteistilat otetaan jo paremmin huomioon, mutta vielä muutama vuosikymmen sitten ajan henkeen eivät kuuluneet suuret komerot tai naulakkotilat kerrostaloeteisissä. Entisaikaan pukeutuminen oli erilaista: monella tavallisella ihmisellä oli vain yksi talvitakki ja yksi kesätakki, ehkä vielä jotakin ylimääräistä juhlatilanteita varten. Kenkiäkään ei keskivertosuomalaisella ollut vuoreksi saakka. Näin ollen pieni naulakko eteisessä riitti ja muu olisi ollut tilan tuhlausta.

Pienen eteisen pelastus voi olla esimerkiksi peiliovinen kaappi, jonne vellovat vaatemassat saa piiloon. Oven peili kompensoi kaapin haukkaamaa tilaa ja tuo edes hieman avaruuden tuntua eteiseen. Pienen eteisen värit kannattaa pitää vaaleina ja valaistus melko kirkkaana. Erillinen kenkäkaappi on kätevä apu pienen eteisen tilaongelmaan. Kenkäkaapit ovat yleensä vain noin 30 cm syviä, joten sellainen mahtuu kapeaankin käytävään. Ontto penkki eteisen istuimena imaisee sisäänsä monenlaista tavaraa, joka silti pysyy aivan käden ulottuvilla pelkän kannen avauksen takana.

Rakenna ja remontoi tarkkaan harkiten

Kaappitilojen riittävyys, kenkien säilytyspaikat, tuulikaapin koko ja mahdollisuus sijoittaa eteiseen pieni tuoli tai penkki ovat kaikki asioita, joilla on valtava vaikutus jokapäiväisen tulemisen ja menemisen sujuvuuteen. Remonttia tai kokonaan uutta kotia suunnitellessa on kaukaa viisasta ottaa alusta saakka eteisen toimivuus huomioon.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: Asko, Isku ja Sotka

Lue myös:

    Uusimmat