Etäopetus valtava muutos myös opettajille – OAJ: "Työmäärä on räjähtänyt käsiin ja työpäivät venyvät pitkiksi"

Onnistuuko etäopetus - kuinka kouluvuosi hoidetaan maaliin? 8:26

Koronapandemia on pakottanut koulut siirtymään etäopetukseen. 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo vieraili MTV:n Uutisaamussa keskustelemassa aiheesta.

Salon mukaan kenelläkään ei vielä ole tarkkaa tietoa siitä, minkälaisia kokemuksia etäopetuksesta on saatu, mutta isossa kuvassa näyttää siltä, että opettajat ovat ottaneet tilanteen loistavasti haltuun. 

– Tämä on valtava muutos, ja siitä huolimatta siihen on pystytty tarttumaan. Mutta ilman muuta tässä on myös isoja haasteita ja vaihtelu on suurta niin koulutasolla kuin yksittäisten oppilaidenkin näkökulmasta, Salo sanoi.

Tavoitteena on etäopetuksesta huolimatta olla reaaliajassa yhteydessä oppilaihin lukujärjestyksen mukaan. Kaikilla tämä ei kuitenkaan onnistu puutteellisten laitteiden tai muun syyn vuoksi, jolloin opetus joudutaan suorittamaan erilaisten kirjallisten tehtävien avulla.

– Opettajilla työmäärä on räjähtänyt käsiin ja työpäivät venyvät pitkiksi. Opettajat ovat joutuneet tekemään valtavan nopeasti uusia suunnitelmia, Salo kommentoi.

Tavoitteena on se, ettei etäopetus vaikeuta kenenkään valmistumista, mutta Salo myöntää, että poikkeustilanne vaikuttaa ainakin jollakin tasolla siihen, mitä tavoitteita voidaan saavuttaa. Etätyöskentely vaatii myös oppilailta itseohjautuvuutta, mitä kaikilta ei luonnollisesti löydy.

– Tuen tarvetta on ja tukiopetusta on mahdollisuus tarjota. Sille varmasti tulee olemaan lisätarvetta. 

Lue myös:

    Uusimmat