Et kai tee tätä virhettä lihan säilytyksessä? Seuraukset voivat olla kohtalokkaat

Tiesitkö, missä jääkaapin lokerossa lihaa tulisi säilyttää? Onko sinulle selvää, missä lämpötilassa liha säilyy parhaiten? Ota selvää!

Lihan optimaalisen säilyvyyden kannalta on ensisijaisen tärkeää, että lihaa säilytetään oikeassa lämpötilassa. HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo, missä lämpötilassa liha säilyy kaikkein parhaiten – ja kaikkein pisimpään tuoreena.

– Raaka liha tulisi säilyttää 0–4 asteen lämpötilassa, jotta se säilyisi hyvin, Honkaniemi kertoo.

On myös tärkeää, että eri tavoin pakattujen lihatuotteiden erilaisiin säilyvyysaikoihin kiinnitetään huomiota – säilyvyysajoissa on nimittäin merkittäviä eroja.

– Pakattu liha säilyy pakkauksessaan viimeiseen käyttöpäiväänsä saakka, ja pakkaamaton liha tulisi kypsentää kahden päivän sisällä; pakkaamaton jauheliha mielellään jo ostopäivänä, Honkaniemi kertoo.

Mihin liha kuuluu jääkaapissa?

Lihaa säilytetään useimmiten jääkaapissa. Nykyaikaisissa jääkaapeissa on kuitenkin hurjasti lokeroita, joiden lämpötiloista ei välttämättä käyttäjällä ole tietoa. Lihan säilyttämiseen jääkaapissa on kuitenkin yksi nyrkkisääntö.

– Liha säilyy parhaiten jääkaapin kylmimmässä osassa, eli alahyllyllä lähellä takaseinää. Joissain jääkaappimalleissa on erikseen pilaantumisherkille raaka-aineille tarkoitettu lokero, jonka lämpötila on lähellä nollaa, Honkaniemi kertoo.

Tuore liha pilaantuu herkästi jos sitä säilytetään väärin. Pilaantunut liha voi olla terveysriski ja tästä syystä lihan oikeaan säilytyslämpötilaan on syytä kiinnittää tarkasti huomiota.

– Pilaantuneen lihan tunnistaa helposti sen pahasta hajusta, joka johtuu bakteerien erittämistä aineenvaihduntatuotteista. Pilaantunut liha voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jonka oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu, oksentelu ja kuume, Honkaniemi listaa.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja