Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Et kai tee tätä virhettä lihan säilytyksessä? Seuraukset voivat olla kohtalokkaat

Tuoreuden takaamiseksi lihan oikea säilytyslämpötila on ensisijaisen tärkeä.
Tuoreuden takaamiseksi lihan oikea säilytyslämpötila on ensisijaisen tärkeä.Shutterstock
Julkaistu 15.10.2013 09:31(Päivitetty 15.10.2013 09:34)

Tiesitkö, missä jääkaapin lokerossa lihaa tulisi säilyttää? Onko sinulle selvää, missä lämpötilassa liha säilyy parhaiten? Ota selvää!

Lihan optimaalisen säilyvyyden kannalta on ensisijaisen tärkeää, että lihaa säilytetään oikeassa lämpötilassa. HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo, missä lämpötilassa liha säilyy kaikkein parhaiten – ja kaikkein pisimpään tuoreena.

– Raaka liha tulisi säilyttää 0–4 asteen lämpötilassa, jotta se säilyisi hyvin, Honkaniemi kertoo.

On myös tärkeää, että eri tavoin pakattujen lihatuotteiden erilaisiin säilyvyysaikoihin kiinnitetään huomiota – säilyvyysajoissa on nimittäin merkittäviä eroja.

– Pakattu liha säilyy pakkauksessaan viimeiseen käyttöpäiväänsä saakka, ja pakkaamaton liha tulisi kypsentää kahden päivän sisällä; pakkaamaton jauheliha mielellään jo ostopäivänä, Honkaniemi kertoo.

Mihin liha kuuluu jääkaapissa?

Lihaa säilytetään useimmiten jääkaapissa. Nykyaikaisissa jääkaapeissa on kuitenkin hurjasti lokeroita, joiden lämpötiloista ei välttämättä käyttäjällä ole tietoa. Lihan säilyttämiseen jääkaapissa on kuitenkin yksi nyrkkisääntö.

– Liha säilyy parhaiten jääkaapin kylmimmässä osassa, eli alahyllyllä lähellä takaseinää. Joissain jääkaappimalleissa on erikseen pilaantumisherkille raaka-aineille tarkoitettu lokero, jonka lämpötila on lähellä nollaa, Honkaniemi kertoo.

Tuore liha pilaantuu herkästi jos sitä säilytetään väärin. Pilaantunut liha voi olla terveysriski ja tästä syystä lihan oikeaan säilytyslämpötilaan on syytä kiinnittää tarkasti huomiota.

– Pilaantuneen lihan tunnistaa helposti sen pahasta hajusta, joka johtuu bakteerien erittämistä aineenvaihduntatuotteista. Pilaantunut liha voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jonka oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu, oksentelu ja kuume, Honkaniemi listaa.

Lue myös:

Lihaa voi valmistaa monella tapaa

Lihakoulu: Mitä porsaan eri osista voi valmistaa?

Lihakoulu: Mitä naudan eri osista voi valmista?

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lisää aiheesta:

Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavatJos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, toimi näin!Tutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Tiedätkö, kuinka kauan ruoantähteet säilyvät jääkaapissa? Helppo nyrkkisääntö kertoo, onko ruokasi syöntikunnossaMiksi kaikissa kaupan lihapaketeissa ei ole parasta ennen -merkintää?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:09
    Terveys ja hyvinvointi

    Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloa

  • 17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 14:15
    Unettomuus

    Pitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"

  • 11:33
    Auton varusteet

    Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt olla

  • 09:07
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat