Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

Mitä lihapakkauksen pullistuminen tarkoittaa? Kuvituskuva.
Mitä lihapakkauksen pullistuminen tarkoittaa? Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 28.09.2025 09:44
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jos lihapakkauksen muovit ovat pingoittuneet tai pullistuneet, voiko tuotetta vielä käyttää?

Olet ehkä joskus saattanut törmätä ruokakaupassa lihapakkaukseen, jonka suojamuovi on pingottunut. Tällainen pullistunut lihapakkaus saattaa herättää epäilyksiä: onko tuote vielä käyttökelpoinen? 

Kysyimme asiaa suomalaisilta lihataloilta.

Lue myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

Syynä voi olla suojakaasu

Vastaus ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen. Atrian laatujohtaja Seija Pihlajaviidan mukaan jauheliharasian tai liharasian pullistuminen voi viitata suojakaasuun. 

– Jos tuote on aistittavalta laadultaan moitteeton, on se kypsennettynä myös turvallinen.

HKFoodsin laatu- ja ympäristöjohtaja Anne Palorannan mukaan kysymykseen ei ole yleispätevää vastausta, sillä tuotetta on vaikea arvioida näkemättä. 

– Pakkaus voi olla pullistunut useammastakin syystä, esimerkiksi liian runsaasta suojakaasun määrästä, jolloin pakkaus voi näyttää pullistuneelta. Esimerkiksi pussipakkauksissa suojakaasun määrä voi teknisistä syistä vaihdella jonkin verran. 

Tässä tapauksessa tuote on pilaantunut

Voimakkaasti pingottunut paketti viittaa Atrian Pihlajaviidan mukaan kuitenkin todennäköisesti mikrobien aineenvaihdunnan synnyttämiin kaasuihin, kuten hiilidioksiidiin. 

– Tällöin tuotetta ei suositella avattavaksi ja käytettäväksi. Jos tuote on vielä kaupassa, kannattaa ilmoittaa siitä myyjälle. Kaupan kautta tieto kulkee valmistajalle. 

Jos kuluttaja huomaa asian kotijääkaapissaan, eikä kylmäketju ole katkennut tai viimeinen käyttöpäivä ole käsillä, tulee olla yhteydessä valmistajan kuluttajapalveluun.  

HKFoodsin Paloranta vahvistaa myös, että pakkauksen pullistumista voi aiheuttaa bakteerien runsas kasvu.

– Tällöin pilaajamikrobien määrä tuotteessa on yleensä niin korkea, että pilaantumisen voi arvioida myös aistinvaraisesti muun muassa virhehajun perusteella.

Lue myös: Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

Katso myös: Kari Aihinen paljastaa parhaan lihapullataikinan salaisuuden

6:13Kari Aihinen paljastaa parhaan lihapullataikinan salaisuuden – teetkö itse näin?Teetkö itse lihapullat näin?

Lisää aiheesta:

Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, toimi näin!Voiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?Moni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaTutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Voiko jauhelihaa syödä, jos se on hieman harmaan väristä?
RuokaLihaJauhelihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:25
    Ravinto

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • Eilen09:43
    Ruokahävikki

    Teemu, 42, elää pelkästään roskiksista dyykatulla ruoalla – voi syödä vaikka vuoden vanhaa pekonia

  • pe07:45
    Pizza

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • to14:01
    Kasvikset

    Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?

  • to09:40
    Talous

    PTT: Ruoka kallistuu tänä vuonna 2,5 prosenttia – naudanliha vielä enemmän