Et kai sinäkin tee näin? Yleiset virheet pilaavat muotoilurautasi

Kuinka kauan hiustenmuotoiluraudat säilyvät käyttökelpoisina? Käyttöikä olisi huomattavasti pidempi, jos osaisimme kohdella niitä kuin muita kodin sähkölaitteita. Hiusstylisti Nadja Jarrah-Aalto kertoo, miten hiusrautoja tulee kohdella ja säilyttää oikein.

Kuinka kauan muotoilurauta säilyy käyttökelpoisena? Vuoden? Kolme vuotta? Vai peräti viisi?

Style Corridorin toimitusjohtaja ja hiusstylisti Nadja Jarrah-Aalto kertoo, että hänen käyttämänsä ammattihiusrauta on peräti 12 vuotta vanha – ja laite toimii edelleen kuin unelma. Miten ihmeessä noinkin kovassa käytössä olevan muotoiluraudan elinikä voi olla niin pitkä?

Jarrah-Aalto kehottaakin muistamaan, että nyt ollaan tekemisissä sähkölaitteiden kanssa, joiden perässä roikkuu johto.

– Ajattele kotiasi; mitkä ovat ne sähkölaitteet, jotka säilyvät pisimpään? Niihin lukeutuvat esimerkiksi televisio, jota ei koko ajan rasiteta, nyitä ja vedetä, Jarrah-Aalto kuvaa.

– Otetaan esimerkkinä puhelimen laturi: mitä me teemme aina sille? Me niputamme sen hirveän tiukkaan, jolloin johto-osaan tulee pieniä rasitteita. Laturi myös matkustaa mukana käsilaukussa sykkyrällä, jolloin se saa aikamoista hittiä ja osumaa. Saman virheen teemme lämpölaitteiden kanssa.

Hiusstylisti vinkkaa, ettei muotoilulaitetta kannata esimerkiksi jättää roikkumaan naulakkoon johto-osasta tai pyörittää johtoa tiukasti muotoiluraudan ympärille.

– Niputa hiusraudan johto mieluummin sivuun. Jos rasitat johto-osaa hirveästi, se saattaa pulpahtaa ulos ja silloin syntyy kosketushäiriö. Ne ovat yleisimpiä ongelmia, kampaaja-kouluttaja neuvoo.

Laitetta ei tulisi myöskään repiä kaltoin irti seinästä heti käytön päätteeksi. Jarrah-Aalto käyttää myös oivallisena esimerkkinä tietokonetta ja Facebookia:

– Se on lähes sama asia, että surffailisin Facebookissa ja lopettaessani vetäisinkin vain töpselin pois seinästä, ennen kuin olen logannut itseni ulos ja sammuttanut tietokoneesta virran!

Eli sammuta laite ensin ja irrota johto seinästä vasta sen jälkeen.

Kolme neuvoa: Pidä huolta, sammuta ja puhdista

Vaikka muotoilurautaa ei kannata pistää naulakkoon roikkumaan sellaisenaan, ei niitä tulisi heittää vain nurkkaan lojumaan.

– Yleinen virhe on se, että rauta jätetään suihkun lattialle ja käydään suihkussa. Jos laitteen sisälle pääsee kosteutta, se saattaa aiheuttaa oikosulun, Jarrah-Aalto muistuttaa.

– Hiustenmuotoilulaitteita saa kyllä säilyttää kylpyhuoneessa esimerkiksi lämpösuojapussukassa tai suojakotelossa. Itsekin säilytän niitä korissa kauniisti niputettuna, Jarrah-Aalto hymyilee.

Tämän kaiken lisäksi on myös äärimmäisen tärkeää puhdistaa muotoilurauta jokaisen käyttökerran jälkeen.

– Jäähtynyt muotoilurauta tulee puhdistaa mikrokuituliinalla tai hajusteettomalla meikinpoistolapulla. Liina ei saa olla liian märkä, vaan ainoastaan vähän kostea, jotta sillä saa raudan hyvin puhdistettua, Jarrah-Aalto neuvoo.

– Eli lyhyesti: pidä huolta johto-osista, muista sammuttaa ja muista puhdistaa!

Lue myös:

    Uusimmat