Estä karies – reikä hampaassa voi vaikuttaa sydämeen ja aivoihin asti

Lähes kaikilla maailman aikuisilla lymyilee suussaan kariesbakteeri. Jos ilmestyneitä reikiä ei paikkaa, niistä voi levitä bakteereita jopa sydämeen ja aivoihin asti. Asiantuntija kertoo, miten reikiintymistä voi ehkäistä.

Karies eli reikiintyminen johtuu siitä, että suun bakteerit ja reikiintymiseltä estävät tekijät ovat epätasapainossa. Bakteerit muuttavat ravintonaan käyttämänsä hiilihydraatit hampaan kiillettä syövyttäviksi hapoiksi.

– Runsas sokerin käyttö, huono suuhygienia, vähentynyt syljeneritys ja liian tiheät ateriavälit luovat kariesbakteerille otolliset elinolot, hammaslääketieteen tohtori ja juurihoidon erikoishammaslääkäri Ulla Palotie Oral Hammaslääkäreistä sanoo.

Helpoiten reikiä tulee takahampaiden purupinnoille, vaikeasti puhdistettaviin hammasväleihin ja ienrajoihin sekä vanhan paikan ja hampaan saumakohtaan.

Kaikki eivät saa reikiä yhtä helposti, sillä jokaisen suun bakteerikombo on erilainen. Kariesbakteeri saadaan yleensä jo lapsena, ja periaatteessa se tarttuu suusta suuhun.

Muista hampaiden hoito myös kesällä

  1. Älä napostele, sillä hampaat kestävät vain viisi happohyökkäystä päivässä. Popsi siis mansikat ja muut kesäherkut kerralla, älä tipoittain pitkin päivää.
  2. Muista mökilläkin harjata hampaat aamuin illoin. Käytä fluoritahnaa ja puhdista säännöllisesti myös hammasvälit hammasväliharjalla tai hammaslangalla.
  3. Suosi janojuomana vettä.
  4. Karkkia ja kakkua saa syödä, mutta mieluusti aterioiden yhteydessä.
  5. Pidä ksylitol-pastillit tai -purkat matkassa mukana.

– Hampaat periytyvät sikäli, että huonohampaisilla vanhemmilla on usein myös helposti reikiä saavat lapset. Se ei johdu välttämättä suoraan kariesbakteerin siirtymisestä, vaan myös elämäntavat ja hampaiden hoitorutiinit periytyvät, Palotie sanoo.

Myös syljen koostumus vaikuttaa reikiintymiseen. Joidenkin sylki suojaa hampaita paremmin. Toisaalta nämä ihmiset saavat hanakammin hammaskiveä, koska heidän sylkensä kovettaa plakkia helpommin.

Kuiva suu on yksi reikiintymisen riskitekijä, ja lääkitys voi vaikuttaa syljen eritykseen. Jos siis aikuisiällä alkaa saada poikkeuksellisen paljon reikiä, yksi selittävä syy saattaa olla esimerkiksi verenpaine- tai psyykenlääkkeiden käytön aloitus. Tällöin pitäisi olla erityisen tarkka suuhygienian kanssa.

Kriisit ja elämänmuutoksetkin voivat näkyä hampaissa. Avioero tai vakava sairastuminen ei itsessään lisää reikiintymistä, mutta se voi aiheuttaa lievää masennusta, jolloin hampaiden hoitoon ei jaksa panostaa. Tupakoinnin lopettaminen saattaa puolestaan lisätä makean syömistä.

Älä luovuta alkavien reikien suhteen

Koska kiille on elimistön kovin aine, reikä ei synny hetkessä.

– Hammaslääkärin löytämän alkavan reiän kasvamisen voi pysäyttää harjaamalla fluorihammastahnalla. Kun seurattavia reiän alkuja hampaista löytyy, kannattaa myös tehdä ruokavaliomuutoksia, jättää esimerkiksi kahvista sokerit pois tai vaihtaa virvoitusjuomat vedeksi, Palotie ohjeistaa.

Yleensä reiät löytyvät hammastarkastuksessa, piilevät reiät röntgenkuvauksella. Paljaalla silmällä reikiä on melko hankala erottaa.

– Ne voi nähdä vaaleina laikkuina tai viiruina hampaan pinnassa, usein ienrajassa. Yleensä reiän kuitenkin tuntee helpommin kuin näkee. Kielellä tuntuva kuoppa hampaassa, vihlonta tai puruarkuus voivat kieliä reiästä. Toisaalta suurikin reikä voi olla vuosikausia oireeton.

Akuuttiin hammassärkyyn kannattaa ottaa ensiavuksi tulehduskipulääkettä. Apteekista saa väliaikaista paikka-ainetta, jota voi laittaa itse sormella lohkeamaan. Vihlovaan hampaaseen auttaa myös pieni kerros hammastahnaa. Nämä ovat kuitenkin vain hätäapuja, ja tilanne on aina syytä tarkistuttaa hammaslääkärissä.

– Suun tai kaulan alueen turvotus vaatii pikaisen lähdön päivystykseen. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos suussa on haavauma, joka ei parane kahdessa viikossa, Palotie muistuttaa.

Estä isommat ongelmat paikkaamalla

Reiät kannattaa paikata, koska tällöin haitalliset bakteerit suussa vähenevät. Ehjät hampaat takaavat myös tasapainoisen purennan.

Pitkään auki olleista rei’istä bakteerit pääsevät pahimmassa tapauksessa leviämään verenkierron kautta jopa sydämeen ja aivoihin asti.

Jos hammas on reikiintynyt ytimeen saakka, se vaatii juurihoitoa. Hampaan ytimessä nimittäin sijaitsevat hampaan hermot ja verisuonet, joiden alueen tulehdus on hoidettava ennen reiän paikkaamista.

– Varsinkin juurihoidetut hampaat kannattaa röntgen-kuvauttaa aika ajoin. Koska niiden hermoja on hoidettu täyteaineilla, ne eivät ilmoittele uusista rei’istä esimerkiksi vihlonnalla, Palotie sanoo.

Lähde: Oral Hammaslääkärit

Lue myös:

    Uusimmat