Mainos

Espanjassa tuulivoima on jo ydinvoimaa tuottoisampaa

Maranchonin pikkukaupungissa Espanjassa satakunta valtavaa tuulimyllyä pyörii yötä päivää ja tuottaa sähköä 600 000 ihmisen tarpeisiin.

Maranchon on Espanjan toiseksi suurin tuulivoimalapuisto. Se sijaitsee 150 kilometriä Madridista pohjoiseen.

- Tämä puisto tuottaa sähköä noin 2300-2400 tuntia vuodessa, mikä on hyvää keskitasoa, sanoo tuulipuistoa pyörittävän Iberdrola-voimayhtiön edustaja Fernando Marchan.

Espanjasta on tullut maailman johtava maa uusiutuvan energian tuottajana, erityisesti tuulivoiman alalla. Tuulivoimalla tuotetaan jo enemmän sähköä kuin ydinvoimalla: maaliskuussa tuulivoima nousi maan tärkeimmäksi energialähteeksi. Se tuottaa 21 prosenttia koko maan tarpeista.

Espanjalaiset voimayhtiöt ovat käyttäneet hanakasti hyväkseen valtion tukiaisia ja suotuisia sääolosuhteita tuulten tuivertamilla ylängöillä.

Maranchonin tuulipuisto avattiin vuonna 2006, mutta ensimmäiset tuulivoimalat ovat tuottaneet sähköä jo 1990-luvulta lähtien. Espanja on jo noussut EU:n johtavaksi tuulivoiman tuottajaksi ohi Saksan. Maailmanlaajuisesti se on kolmantena heti Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen.

Tähyää aurinkoon

Espanja saa yli 42 prosenttia sähköstään uusiutuvista energialähteistä. Aurinkoenergiasta sähköä saadaan vasta 2,6 prosenttia, mutta myös tällä alalla Espanja on maailman johtavia maita.

Voimayhtiö Abengoa rakensi vuonna 2007 Andalucian Sanlucar la Mayoriin maailman kaksi ensimmäistä aurinkovoimatornia tuottamaan sähköä.

- Ne toimivat käyttämällä suuria peilejä, jotka heijastavat auringon säteitä tornien huipulle, missä niiden lämpöä käytetään nesteen kuumentamiseen. Tästä saamme höyryä turbiinien voimanlähteeksi, kertoo voimalan edustaja Valerio Fernandez.

Andaluciassa aurinkoisia päiviä on keskimäärin 200 vuodessa, mikä tekee alueen ihanteelliseksi aurinkovoimaloille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.