Mainos

Espanjalaisen nuorisojohtajan viesti muslimiveljille Suomeen: "Kunnioittakaa suomalaisia"

2:05

Can Angladan moskeijassa rukoilee toistasataa muslimimiestä kello kuuden iltarukouksessa. Joukossa on nuoria miehiä ja aivan pikkupoikiakin. Lähes kaikki ovat juuriltaan marokkolaisia.

Kysyn moskeijan nuorisotoimen johtaja Hamid Azaroualilta, miksi niin monet marokkolaiset nuoret miehet radikalisoituvat ja liittyvät terroristijärjestöihin?

Lähes kaikissa viimeaikaisissa terrori-iskuissa Turkua, Barcelonaa, Pariisia ja Madridia myöten tekijät ovat olleet marrokkolaistaustaisia nuoria miehiä. Jotkut vasta 17 vuoden ikäisiä.

– Olen työssäni tavannut paljon näitä nuorukaisia. Monilla heistä on ongelmia kotona, työttömyyttä ja myös psyykkisiä ongelmia sekä huumeriippuvaisuutta, kertoo Azaroual.

– Jossakin vaiheessa he sitten tapaavat näitä jihadistivärvääjiä, jotka tarjoavat heille parempaa elämää. He käyttävät nuoria hyväkseen ja aivopesevät heitä tarjoamalla paikkaa paratiisissa palkkioksi terroriteoista.

Kaikki 12 Barcelonan viikko sitten tehdyn terrori-iskuun osallistunutta olivat marokkolaisia.

Espanjassa paljon laittomia marokkolaisia

Pelkästään Can Angladassa, noin 60 kilometriä Barcelonasta asuu lähes 20 000 marokkolaista muslimia. Tarkkaa lukua ei kukaan tiedä, sillä viranomaisten mukaan ainakin 20 prosenttia heistä on maassa laittomasti.

Rajat Marokkosta Espanjaan ovat tähän mennessä olleet auki, ja 10 vuodessa marokkolaisten määrä on kaksinkertaistunut. Heitä on nyt jo neljä prosenttia Espanjan väestöstä.

Katalonialaiset voivat syyttää tilanteesta osin itseään, sillä Katalonian itsenäisyysliike on vuosien varrella houkutellut marokkolaisia varmistamaan, että itsenäisyysäänestyksessä kyllä-äänet voittaisivat. Asiaa on tutkinut Espanjan muslimeihin erikoistunut pitkän linjan toimittaja ja kirjailija Ignacio Cembrero

Hamid Azaroual on seurannut myös Turun tapahtumia ja on pahoillaan uhrien ja heidän omaistensa puolesta.

– Haluan osoittaa sanani Suomessa asuville marokkolaisille muslimeille: Kunnioittakaa suomalaisia ja noudattakaa heidän sääntöjään.

– Valitettavasti tällaista tapahtuu nyt joka puolella Eurooppaa ja meidän tulee työskennellä entistä päättäväisemmin nuorten kanssa, lisätä oikeaa tiedottamista ja kasvatusta, jotta saamme heidät takaisin oikelle tielle, sanoo musliminuorten kanssa työskentelevä Azaroual. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.