Martti Ahtisaari maksoi Esko Ahon tyttären presidenttivedon: "Poikkeuksellinen hahmo Suomen sodanjälkeisessä historiassa"

Presidentti Niinistö muistelee edesmennyttä Martti Ahtisaarta 14:11
Katso myös: Näin presidentti Niinistö muisteli edesmennyttä Martti Ahtisaarta.

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) arvioi, että Martti Ahtisaari oli poikkeuksellinen hahmo Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Ahtisaari kuoli maanantaina 86-vuotiaana.

Presidentti Martti Ahtisaari oli poikkeuksellinen hahmo Suomen sodanjälkeisessä poliittisessa elämässä, arvioi Suomen entinen pääministeri Esko Aho (kesk.).

Ahtisaari aloitti tasavallan presidenttinä vuonna 1994. Aho puolestaan toimi Suomen pääministerinä 1991–1995 eli aikana, kun Ahtisaari aloitti virassaan.

Aho kertoo STT:lle, että Ahtisaari tuli tehtäväänsä politiikan ulkopuolelta ja kansainvälisen uran tehneenä, mikä vaikutti Ahtisaareen merkittävästi. Aho arvioi, että Ahtisaaren rinnalle taustansa puolesta nousee lähinnä Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951).

– Hän (Ahtisaari) oli kyllä Suomen tasavallan presidentti mutta hän oli hyvin merkittävä kansainvälinen toimija, ja hän sai myös Nobel-palkinnon niistä ansioista, Aho kertoo.

Ahon mukaan Ahtisaaren vaikutus Suomen asioihin näkyi erityisesti kansainvälisillä areenoilla. Kotimaan poliittisessa kentässä Aho arvioi, että Ahtisaaren vaikutus jäi pieneen rooliin.

– Kansainvälinen kenttä oli hänen kotikenttänsä, sanoo Aho.

Aho: Sosiaalisesti taitava

Esko Aho muistaa, että Martti Ahtisaari oli sosiaalisesti taitava ihminen, jonka kanssa yhteistyö sujui mainiosti.

– Hänellä oli kyky puhutella ihmisiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin tavalla, joka teki hänestä sovittelijan ja kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeentulevan.

Ahon mukaan Ahtisaari osasi ottaa myös pieniä asioita huomioon, ja yhden tapauksen hän muistaa erityisesti ajalta, jolloin Ahtisaari tuli valituksi tehtävään.

– Tyttäreni oli lyönyt naapurin kanssa presidentinvaalien tuloksesta vetoa ja hävisi vedon. Ahtisaari sitten maksoi tämän vedon. Se kuvaa hänen inhimillistä puoltaan, sanoo Aho.

Veto oli Ahon mukaan kymmenen vanhaa Suomen markkaa.

Martti Ahtisaari kuoli tänään 86-vuotiaana. Hän toimi Suomen tasavallan presidenttinä 1994–2000, ja Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Lue myös:

    Uusimmat