Mainos

Esan työ on monen unelma – ”Saan rakentaa LEGOja työkseni, mikä olisi sen parempaa?”

Jos jokin, niin LEGOt innostavat yli sukupolvirajojen lapsista aikuisiin. LEGOt ovat kaikenikäisten juttu ja se näkyy sekä faneissa että LEGO Masters -ohjelman suosiossa ympäri maailman. Esa Nousiainen on LEGO-ammattilainen, joka inspiroitui ohjelman tuomarina kilpailijoiden taitavuuden äärellä: ”Jokaisen tehtävänannon tuloksena oli hämmästyttäviä lopputuloksia.”

LEGOn pääsuunnittelija ja pian alkavan LEGO Masters Suomi -ohjelman tuomari Esa Nousiainen tietää, miksi LEGOt kiinnostavat vuosikymmenestä toiseen.

– Oli aika mikä hyvänsä, iloa ja leikkiä tarvitaan aina. Lapsihan oppii leikkimällä, onko sen leikin pakko jossain vaiheessa jäädä pois?, Nousiainen pohtii.

Hän on työskennellyt Tanskassa LEGOlla kuusi vuotta, josta vuoden verran luovan johtajan roolissa. Esan työ luovuuden ja ilon lähettiläänä ei mene hukkaan, sillä LEGOilla leikitään ympäri maailmaa päivittäin ja rakentelun suosio tuntuu vain kasvavan.

Toimistotyöstä kilpailurealityn tuomariksi

Luovuutta ja sorminäppäryyttä sekä Esan tuomarointia pääsee ihmettelemään pian myös telkkarista, kun LEGO Masters Suomi -ohjelma pyörähtää käyntiin ensi torstaina MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa. LEGO Masters Suomi oli Esalle hyppy tuntemattomaan, eikä suunnittelija olisi aiemmin voinut kuvitella, että päätyisi toimistotyöstä tuomaroimaan kilpailurealityä telkkariin:

– Koskaan ei voi tietää, minne oma harrastus ja työ voi johtaa! Kun LEGO Masters päätettiin tehdä Suomessa, mietin, että tämä on varmaan se kerran elämässä -tilaisuus. Ja olihan se lähdettävä mukaan. Aivan mahtava kokemus.

LEGO Masters Suomessa kilpailijat osallistuvat tehtäviin, joissa luodaan toinen toistaan hämmästyttävämpiä teoksia LEGOista. Nousiainen toimii ohjelmassa asiantuntijana ja tuomarina, joten työ on osittain samaa, mitä hän tekee työkseen päivittäin – tosin arvioitavat lopputulokset ovat ohjelmassa mittaluokaltaan aivan eri juttu.

– Hienointa oli huomata, miten taitavia ohjelmaan osallistuvat rakentajat ovat! Miten siellä aivot alkavat heti raksuttaa, kun tehtävä annetaan ja mitä kaikkea älytöntä voi lopputuloksena syntyä. Kilpailijat ovat selkeästi Suomen parhaita, Esa hehkuttaa.

Voit katsoa ohjelman esittelyn tästä:

Onhan se nyt siistiä tehdä leluja!

Parhaimmistoa on selkeästi myös Nousiainen itse, sillä harva tekee vastaavaa työtä kuin hän. Esan reitti LEGOlle Tanskaan onkin innostava - uralle ponnautti harrastuneisuus vapaa-ajalla. Esa opiskeli Lahden muotoiluinstituutissa, josta päätyi Nokialle teolliseksi muotoilijaksi suunnittelemaan puhelinten lisälaitteita. Kun Nokialla työt päättyivät, alkoi hän toteuttaa vapaa-ajallaan 3D-ohjelmalla LEGO-figuureita ammattitaidon virkistämiseksi ja postaili näitä tuotoksia ahkerasti myös Instagramiin.

Kun LEGOlla avautui suunnittelijan paikka, se tuntui kuin kutsulta työhön, jota Esa oli sattumalta harrastuksenaan puuhaillut jo jonkin aikaa. LEGOlla tie eteni suunnittelijasta luovaksi johtajaksi ja nyt päivät täyttyvät muun muassa konseptien kehittelystä – eli esimerkiksi siitä, mihin maailmoihin ja tarinoihin LEGOja viedään. Esalle työ on trendien perässä pysymistä, joten intohimoa aihetta kohtaan täytyy löytyä.

–On tiedettävä, mikä on pinnalla. Seuraan paljon populaarikulttuuria ja otan selvää, mistä tällä hetkellä puhutaan. Kyllähän muotoilu perustuu siihen, mikä ihmisiä kiinnostaa ja mitä he tarvitsevat, sama pätee lelujenkin muotoiluun.

Hengästyttävän hienoja luomuksia

LEGO Masters -ohjelma avaa silmät sille, miten Legot taipuvat lopputuloksiin, joissa vain mielikuvitus on rajana. Myös Esalle ohjelman tekeminen oli innostavaa, vaikka Legoja mies rakenteleekin päivittäin työkseen.

– Ohjelmassa pääsi näkemään sen skaalan, mitä LEGOilla oikeasti pääsee tekemään. Ihan mahtavia teoksia läpi sarjan ensimmäisestä jaksosta lähtien. Inspiroituu, kun näkee, mitä kaikkea jengi keksii!

Ohjelma poikkeaa monesta kilpailurealitystä positiivisella kilpailuasetelmalla. Esa vakuuttaakin, että ohjelma sopii kenelle vain.

– Kilpailijat ovat toinen toisensa faneja, eli kannustetaan ja juhlitaan onnistumisia, eikä revitä sisältöä epäonnistumisista. Ja ne luomuksethan ovat ihan hengästyttävän hienoja. Eli kyllä, ohjelmasta voisi hyvin innostua, vaikkei mikään rakenteluun tai LEGOihin liittyvä kiinnostakaan, kun huumoria, jännitystä ja hyvää fiilistä riittää.

LEGO Masters Suomi

  • LEGO Master Suomi alkaa to 17.3. mtv-palvelussa ja kello 20 alkaen MTV3-kanavalla.
  • LEGO Masters on suosittu brittiformaatti, joka on kotimaansa lisäksi nähty muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Ruotsissa ja Hollannissa.
  • Suomen parhaan LEGO-rakentajan tittelistä kisaa 16 lahjakasta palikkataituria eli kahdeksan kilpailijaparia.
  • Juontajana ohjelmassa nähdään koomikko Jaakko Saariluoma ja tuomarina LEGOn luova johtaja Esa Nousiainen.

Lue myös:

    Uusimmat