Eroottinen pääoma rikastuttaa seksielämää – ja näin hankit sitä

Tiedäthän sen miehen, joka saa naisen kuin naisen lankeamaan syliinsä? Naisen, joka kääntää päät vielä kypsässä iässäkin ja suorastaan huokuu seksuaalista vetovoimaa? Heillä on jotain, mitä lähes kaikki me janoamme – eroottista pääomaa. Eroottinen pääoma ei onneksi ole kuin lottovoitto, vaan voit kartuttaa sitä itsekin.

Eroottinen pääoma on sosiologian tohtori Catherine Hakimin kehittämä termi, joka selittää seksuaalista vetovoimaa, Sexpon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi kertoo.

– Osa eroottisesta pääomasta on geneettistä eli sitä, miltä näytät. Se on kuitenkin hyvin pieni osa, noin 10 prosenttia. 90 prosenttia eroottisesta pääomasta on opittua, Vuohtoniemi toteaa.

Eroottinen pääoma on sitä, miten suhtautuu muihin ihmisiin, sosiaalisuutta, ystävällisyyttä, itsestä huolehtimista, hyvää ryhtiä, käytöstapoja ja omien parhaiden puolien korostamista, Vuohtoniemi kuvailee.
– Hakim katsoo, että mitä enemmän eroottista pääomaa on, sitä parempaa seksiä ihminen harrastaa, koska hän on itsensä kanssa sinut. Hän ajattelee myös, että eroottinen pääoma on yhteydessä siihen, että muutenkin menestyy elämässä, on onnellinen ja voi hyvin.

Seksikkyys on yhteydessä seksuaaliseen itsetuntoon. Ihmiset, joiden itsetunto on kohdillaan, joilla on myönteinen kehonkuva ja positiivinen suhtautuminen omaan seksuaalisuuteen, huokuvat usein seksuaalista vetovoimaa myös ulospäin.

Itsetunto-ongelmat puolestaan näkyvät myös seksielämässä.

– Heikko seksuaalinen itsetunto näkyy usein haluttomuutena ja orgasmiongelmina. Tähän liittyy usein se, ettei uskalla heittäytyä, ei uskalla olla oma itsensä. Jos on muutenkin heikko itsetunto eikä arvosta itseään, se näkyy usein myös seksissä. Seksuaalisuuteen vaikuttaa kuitenkin todella moni asia, kuten esimerkiksi työstressi, parisuhdetilanne, syömistottumukset ja liikkuminen.

Kohota seksuaalista itsetuntoa itse

Vaikka tunnistaisitkin omaavasi heikon seksuaalisen itsetunnon ja jääneesi paitsi eroottisesta pääomasta, ei hätää! Vuohtoniemi vakuuttaa, että omaa seksuaalista vetovoimaansa voi kartuttaa ja samalla parantaa omaa seksielämäänsä.

Eroottisen pääoman osalta positiivinen asenne, hyvät tavat ja siisti olemus vievät jo pitkälle.

– Mieti, mitkä ovat omat hyvät puolet ja vahvuudet. Miten näytät mahdollisimman hyvältä? Millainen haluat olla käytökseltäsi?

Negatiivinen kehonkuva vaikuttaa kielteisesti seksuaaliseen itsetuntoon, Vuohtoniemi muistuttaa. Huolehdi siis itsestäsi, opettele rakastamaan omaa kehoasi ja pyri tuntemaan itse olosi viehättäväksi – niin säteilet seksikkyyttä myös ulospäin.

– Mikä tahansa asia, joka saa olon tuntumaan hyvältä ja kauniilta, kohottaa seksuaalista itsetuntoa. On se sitten kampaajalla tai salilla käyminen, suklaan syöminen tai korkokenkien hankkiminen: jos saat siitä hyvän olon, se kohottaa seksuaalista itsetuntoa.

Myös kehujen ottaminen vastaan ja niiden antaminen voivat toimia tapoina kohottaa seksuaalista itsetuntoa. Vuohtoniemi suree, että suomalaiset eivät oikein osaa ottaa vastaan kehuja ja kohteliaisuuksia.

– Hyvä, positiivinen palaute tulee ottaa vastaan: ”kiitos, tuo tuntui hyvältä”. Jos sitä ei ota vastaan, se on kuin kieltäytyisi tylysti lahjasta.  Positiivista palautetta kannattaa myös antaa ihmisille.


Seksuaalista itsetuntoa voi kohottaa myös tutustumalla konkreettisesti omaan seksuaalisuuteensa.

– Yksi todella tärkeä on mielestäni sooloseksi. Siitä lähtee seksuaalisuuden ja itsensä tuntemisen perusta. Opettele tietämään, mikä tuntuu hyvältä, millaisesta kosketuksesta nautit, miten saat mahdollisesti orgasmin, Vuohtoniemi suosittelee.

Vaikka seksikokemukset voivat pönkittää seksuaalista itsetuntoa, Vuohtoniemi neuvoo huolehtimaan itsestään ja omista rajoistaan.

– Seksuaalista itsetuntoa voi vahingoittaa se, että tekee asioita, joista ei oikeasti pidä tai että tekee asioita toisen takia, joko siksi että haluaa miellyttää tai ei kehtaa kieltäytyä. Pidä aina mielessä se, että teet asioita itsesi takia, koska itse nautit siitä ja haluat tehdä niin.  Tai että haluat tehdä niin, koska pidät kumppanista niin paljon, että haluat tehdä kompromisseja.

Lue myös:

    Uusimmat