Eroon selkäkivuista seitsemällä tavalla! Tiedätkö syyt särkyyn?

Kärsitkö kipeästä selästä ja hartioista? Kivut eivät välttämättä vaadi erityistä hoitoa, jos ne ovat ajoittaisia ja kipuasteikoltaan lieviä. Toisaalta ne voivat silti aiheuttaa kurjan olon. Nämä seitsemän tapaa saattavat olla osasyy selkäkipuihisi.

1. Nukkuminen vanhalla patjalla

Hyvä patja kestää noin kymmenen vuotta käyttöä, väittää The National Sleep Foundation. Monet käyttävät samaa patjaa huoletta vuosikymmeniä, sillä uuden ostaminen ei yksinkertaisesti ole edes välähtänyt mielessä.

Korvaa siis ikivanha patjasi uudella, joka ei ole liian kova eikä liian pehmeä. Patjan täytyy tukea selkää juuri oikealla lailla nukkuessasi.

2. Liian raskaan kassin kantaminen

Olkalaukkuun tulee helposti pakattua yhtä jos toista tarpeellista pikkutavaraa. Puolen litran vesipullo, kalenteri, paksu lompakko, pokkari ja vaihtovaatteet painavat laukussa yhteensä monta kiloa. Painavan laukun kantaminen vain toisella olalla aiheuttaa hartioiden ja selkärangan epätasapainoa ja sitä myöten paljon selkäkipuja.

Vaihda laukkusi kevyempään, käytä reppua tai yritä jakaa painoa tasaisesti molemmille hartioille. Selkäsi kiittää tästä myöhemmin.

3. Korkeiden korkojen tai tasapohjaisten kenkien käyttäminen

Liian korkeat korot pakottavat selkäsi kaarelle ja aiheuttavat stressiä nivelillesi. Jalkatyypistäsi riippuen tasapohjaiset kengät voivat olla ihan yhtä huono ratkaisu.

Paras ratkaisu on usein matala ja tukeva korko kengässä.

4. Paikallaan istuminen

Ei liene suurikaan yllätys, että pitkiä aikoja paikallaan istuminen ei ole hyväksi terveydellesi. Istuminen voi tuntua mukavalta, mutta useimmat eivät muista ylläpitää kunnollista ryhtiä istuessaan pitkään paikallaan. Epäaktiivisuus aiheuttaa selän lihaksiston heikkenemistä. Istuminen myös aiheuttaa 40 prosenttia enemmän painetta selkärangalle kuin seisominen.

Joissain toimistoissa on mahdollista työskennellä seisaaltaan koneen ääressä. Vaikka se saattaa tuntua epämukavalta ajatukselta, pidemmän päälle tämä on paljon parempi ratkaisu kuin istualtaan työskenteleminen. Jos seisaaltaan työskenteleminen ei ole mahdollista, muista venytellä ja liikutella ylävartaloasi päivän aikana. Tärkeää on myös pitää pää suorassa, ei etukenossa kohti tietokoneen näyttöä.

5. Liikunnan unohtaminen

Säännöllinen liikunta parantaa selkäsi lihaksistoa ja tukee selkääsi. Selän jäykkyys ja heikentyneet lihakset lisäävät luonnollisesti selkäkipuja.

Kokeile kevyttä liikuntaa, joka kohdistuu juuri selkäsi lihaksiin. Esimerkiksi sauvakävely helpottaa selän jäykkyyttä ja sopii myös aloittelijoille.

6. Roskaruoan suurkulutus

Roskaruoan syöminen johtaa helposti ylipainoon, joka puolestaan asettaa selällesi ylimääräisiä paineita. Ylimääräiset kilot ylävartalossa aiheuttavat rasitusta lantiolle, joka puolestaan aiheuttaa stressiä alaselän alueelle.

Pienikin painonpudotus helpottaa ylipainosta johtuvia ongelmia kehossasi. Yritä siis luopua edes osasta epäterveellisiä välipaloja.

7. Stressaaminen ja negatiiviset tunteet

Stressaaminen aiheuttaa niskan ja hartioiden seudun jäykkyyttä. Muista siis rentoutua iltaisin ja viikonloppuisin kunnolla esimerkiksi rauhallisella maastokävelyllä tai joogatunnilla.

Vihan ja kaunan ylläpitäminen voi yllättävää kyllä vaikuttaa fyysisiin tuntemuksiisi, väittävät Duken yliopiston lääketieteen tutkijat. Negatiiviset tunteet tapaavat näyttäytyä lihasjännityksenä ja hartioiden kyyristelynä. Päätä, että lopetat tai ainakin yrität vähentää turhia antipatioita ja vihantunteita.


Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Care2.com

Lue myös:

    Uusimmat