Eronnutta Magdalena Anderssonia esitetään uudelleen pääministeriksi Ruotsissa – äänestys on tarkoitus järjestää maanantaina

1:49
Katso video: Tällainen henkilö Magdalena Anderssonin on – 54-vuotias talousosaaja, joka osallistui sosiaalidemokraattien toimintaan jo teini-iässä

Kyseessä on Magdalena Anderssonin toinen pääministeriäänestys lyhyen ajan sisään. Hänet valittiin eilisaamuna Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi, mutta Andersson pyysi itse illalla vapautusta tehtävästä, kun Ympäristöpuolue oli ilmoittanut lähtevänsä hallituksesta. 

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esittää Sosiallidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Anderssonia uudestaan pääministeriksi. 

Norlén kertoi asiasta iltapäivän tiedotustilaisuudessa, kun oli ensin puhunut puhelimessa puoluejohtajien kanssa.

7 tuntia pääministerinä

Eilen todistettiin Ruotsin politiikassa poikkeuksellisen sekavaa päivää. 

Aamulla Magdalena Andersson valittiin pääministeriksi. Sen jälkeen eduskunta kaatoi hallituksen budjettiehdotuksen ja valitsi oikeisto-opposition budjetin.Tämän jälkeen Ympäristöpuolue jätti hallituksen. Selityksenä oli, että sen on mahdotonta toteuttaa Ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia. 

– Eri puolueet tekevät erilaisia tulkintoja. Niin me olemme tässä tehneet, Magdalena Andersson kertoo Ruotsin TV4:n uutisten haastattelussa. 

"Mikä sotku"

Ensi viikolla Andersson valitaan hyvin todennäköisesti jälleen pääministeriksi. Hän kertoo pitäneensä päänsä kylmänä, vaikka ympärillä sattuu ja tapahtuu. 

– Olen valmis muodostamaan yksipuoluehallituksen. Haluan tehdä sen, koska Ruotsilla on  ongelmia ja haasteita, joihin tulee tarttua, Andersson sanoo TV4:lle.

Keskustan edustaja kuvailee tilannetta puolestaan niin kuin moni politiikan ulkopuolinen saattaa tapahtumat nähdä. 

– Mikä sotku! Olen todella pahoillani, mutta uskon, että asiat järjestyvät, sanoo TV4:lle talouspoliittinen edustaja Martin Ådahl.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit kymmenen kuukauden kuluttua. Sosiaalidemokraatit toivovat Anderssonin nostavan puolueen kannatusta, joka on nyt 28,3 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja