Mainos

Erno Paasilinna on kuollut

Kirjailija Erno Paasilinna on kuollut.

Erno Paasilinna menehtyi eilen lyhyen sairauden jälkeen Tampereella. Hän oli 65-vuotias, syntynyt 14. maaliskuuta 1935 Petsamossa.

Paasilinna oli yksi kirjallisen elämämme vaikuttajista, tunnettu kirjailija, jonka ura ulottui kolmenkymmenen vuoden taakse. Hänen esikoisteoksensa Kylmät hypyt julkaistiin vuonna 1967. Erno Paasilinna sai Finlandia-palkinnon heti sen perustamisvuonna 1985 esseekokoelmastaan Yksinäisyys ja uhma. Hänet palkittiin myös lukuisilla muilla tunnustuksilla, mm. valtion tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 1984 ja Aleksis Kiven -kirjallisuuspalkinnolla 1996. Valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan hän sai vuonna 1987.

Paasilinna on kirjoittanut artikkeleita, esseitä, kertomuksia, romaaneja ja aforismeja. Hän oli suorasukainen ja kertookin muistelmissaan joutuneensa törmäyskurssille kussakin kaupungissa, jossa oli asunut: Rovaniemellä, Kemissä, Oulussa, Hämeenlinnassa ja Tampereella.

-Jos yksilö arvostelee yhteisöä, hän on aina väärässä, vaikka olisikin oikeassa, kirjailija tapasi sanoa. Hänen monipuoliseen ja veitsenterävään tuotantoonsa kuuluvat mm. teokset Alamaisen kyyneleet, Kaukana maailmasta sekä Tähänastisen elämäni kirjaimet.

Erno Paasilinna vastusti Suomen EU-jäsenyyttä, jonka hän pelkäsi johtavan yhteiskunnan eriarvoistumiseen. Hän ihannoi kansaa, pientä ihmistä, joka maksaa maailman mahtajien sodat ja kaupankäynnit. Hän ilmoitti harrastuksekseenkin pohjoiset alueet, niiden metsät ja ihmiset, joiden puolella hänen myötätuntonsa oli. Hän vietti paljon aikaa pohjoisessa. Edelliskesänä hän kiersi yhdessä Antti Tuurin kanssa Inarinjärvellä. Kokemukset on kirjattu teokseen Isoa Inaria kiertämässä - Kuvauksia Inarin vesiltä ja rannoilta.

Paasilinna opiskeli vuoden Lapin kansankorkeakoulussa 1958-59. -Itseoppinut on ainoa oppinut, muut ovat opetettuja, holhousta kammonnut kirjailija kirjoitti. Yksinäisyys ja sen sallima itsenäisyys oli iskostunut häneen jo kouluvuosina, kun perhe joutui lähtemään Petsamosta ja etsimään uuden kotiseudun. Uusi koti löytyi Tervolasta, josta tuli Paasilinnalle rakas paikka ja yksi elämän kiintopisteistä.

Paasilinna työskenteli Nuoren Voiman toimitussihteerinä ja Nuoren Voiman liiton toiminnanjohtajana 1959-1962. Hänen toimittamansa aikakauslehti Pohjoinen nousi yhdeksi 1960-luvun radikaalin nuorison johtotähdistä. Otavalta ilmestyy syksyllä kolme Erno Paasilinnan toimittamaa kirjaa.

Lokakuussa ilmestyvät eräantologia Erämiehiä ja erämaitten vaeltajia sekä Matkakuvia menneiltä ajoilta, johon on koottu Paasilinnan valittuja matkakertomuksia kronologisesti eri kirjoista. Marraskuussa ilmestyy esseekokoelma Hyökkäyksiä ja puolustuksia. Kirjanpitoa suuren ajan mukana. Teos sisältää Paasilinnan kirjoituksia ja puheenvuoroja lähinnä 1990-luvulta. Mukana on niin ennen julkaisemattomia kuin lehdissä jo ilmestyneitä kirjoituksia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.