Erkka Westerlundin antamasta puhuttelusta tuli Mikko Koivun uran käännekohta: "Käyttäydyin väärin joukkuetta kohtaan"

NHL-uransa päättänyt Mikko Koivu näkee valmentaja Erkka Westerlundin ja pelikavereista Tuomo Ruudun erityisen tärkeiksi tekijöiksi siinä, millaiseksi jääkiekkoilijaksi hän lopulta kasvoi.

Koivu, 37, ehti pelata NHL:ssä 15 kautta, joista peräti 11 Minnesota Wildin kapteenina. Hän yritti vielä jatkaa uraansa Columbus Blue Jacketsissa, mutta vain seitsemän pelin jälkeen Koivu totesi, ettei hän todennäköisesti tule enää pääsemään pelillisesti itseltään vaatimalle tasolle.

Seurajoukkueiden lisäksi Koivu opittiin tuntemaan myös maajoukkueessa suurena johtajana ja joukkuepelaajana. Nuorena hän tosin joutui opettelemaan tuota roolia kantapään kautta.

Koivu muistelee MTV Urheilun haastattelussa hetkeä, josta tuli hänen uransa kannalta merkittävä käännekohta.

– Kyllä niitä vaikeitakin hetkiä on ollut äärettömän paljon. Varmaan jokainen nuori, niin myös nuori Koivu aikoinaan ehkä astui joskus joukkueen normien ulkopuolelle ja käyttäytyi itsekkäästi. Se ei ole kuitenkaan hyväksyttävää joukkueurheilussa, Koivu kertoo.

– Yksi tällainen juttu oli esimerkiksi Erkka Westerlundin kanssa Nuorissa Leijonissa. Se oli ihan pelitilanne ja se, miten reagoin ja käyttäydyin siinä kohtaa, oli väärin joukkuetta kohtaan, hän kertoo yksityiskohtiin tarkemmin menemättä.

Westerlund pysäytti ajattelemaan

Westerlund nosti tilanteen esiin kahdenkeskisessä keskustelussaan Koivun kanssa seuraavan kesän Vierumäen leirillä. Koivu osasi jo odottaa, että asiaa käsitellään, mutta palautekeskustelun rehellinen sävy teki häneen suuren vaikutuksen.

– Se oppi on edelleen tallella. Uskon, että se on tehnyt minusta paremman joukkuekaverin ja paremman ihmisen, Koivu pohtii.

– Se, miten ne kokeneet, reilut ja kovat valmentajat käsittelivät nuorta pelaajaa, ja miten ne opettivat, että näin ei käyttäydytä, niin sillä hetkellä se tuntui äärettömän pahalta.

– Joudut menemään itseesi, mutta pitkässä juoksussa se opettaa elämää varten. Ne ovat varmaan itselleni ne opit, joita pyrin tänä päivänäkin noudattamaan ja muistamaan, vaikka elämä ei mene ihan niin kuin kirjoissa.

Omista pelikavereistaan Mikko Koivu nostaa tärkeimpänä esiin eri maajoukkueissa pitkän taipaleen hänen rinnallaan tehneen Tuomo Ruudun. Alle 18-vuotiaiden MM-kulta, alle 20-vuotiaiden MM-hopea, World Cup -hopea, olympialaisia ja lopulta MM-kulta 2011. Nämä kaikki kaksikko saavutti yhdessä.

– Opin häneltä sen, miten tunne vei Tuomoa pelissä aina eteenpäin ja mitä hän oli valmis tekemään voiton eteen. Opin siitä äärettömän paljon ja uskon, että se teki minusta sen pelaajan, joka minusta tuli, Koivu tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat