Erikoinen tutkimustulos: Kiroilu vähentää kipua!

Voimasanoja päästelevän suu on perinteisesti pesty saippualla. Nyt tutkijat ovat kuitenkin saaneet näyttöä siitä, että kiroilu on tietyissä olosuhteissa jopa suotavaa: se vähentää kipua.

Keele Universityn tutkijat testasivat erikoista hypoteesiaan vapaaehtoisten avulla. Tiimin johtaja Dr Richard Stephens sai idean tutkimukselle omakohtaisesta kokemuksesta. Mies päästeli ilmoille kirosanoja lyötyään vasaralla peukaloonsa.

Tutkimuksessa 64 vapaaehtoista upotti kätensä jääkylmään veteen niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista. Samalla jokainen päästeli suustaan valitsemiaan kirosanoja. Seuraavaksi koe toistettiin ilman kiroilua.

Tutkimustuloksista ilmenee, että vapaaehtoiset sietivät kipua kiroillessaan lähes kahden minuutin ajan. Ilman voimasanoja kivunsieto lyheni minuuttiin ja viiteentoista sekuntiin. Osallistujat siis kestivät kipua lähes 50 prosenttia kauemmin silloin, kun heillä oli lupa kiroilla.

Kiroilu kannattaa

Tutkijat eivät osaa sanoa, miksi tai miten kiroilun ja kivunsiedon välillä näyttää olevan yhteys. Stephensin tiimi kuitenkin uskoo, että kiroilu käynnistää ihmisen luontaisen taistele tai pakene -reaktion. Tutkimusjohtajan mukaan tulos antaa viitettä myös siihen, miksi vuosisatoja vanha kiroiluperinne ei ole tähän päivään mennessä kadonnut.

Kiroilun suhteen ei kannata kuitenkaan vetää överiksi, muuten tunneperäinen vaikutus laskee, Stephens lisää.

Lähde: http://news.bbc.co.uk/2/hi/8147170.stm

Lue myös:

    Uusimmat