Epileptinen Nobel-koira jäi lääkkeittä ja Mimi-marsu kuoli puhdistusainemyrkytykseen – espoolaisnaiselle neljän vuoden eläintenpitokielto

Espoolaisnainen määrättiin neljän vuoden eläintenpitokieltoon tämän maksun kuoltua puhdistusaineen aiheuttamaan myrkytykseen ja naisen laiminlyötyä muiden eläintensä hyvinvoinnin.

Eläinsuojeluvaltuuttu on huolissaan eläinten kaltoinkohtelun lisääntymisestä.

Eläinsuojeluvalvoja huolissaan: Eläinten pahoinpitelyt lisääntyneet selvästi 7:58

Tapaus sai alkunsa, kun eläimiä hoitamaan pyydetty henkilö ilmoitti eläinsuojelulle eläinten huonosta voinnista. Koirilla ei muun muassa ollut määrättyä epilepsialääkettä, ja ne vaikuttivat nälkiintyneiltä.

Tapauksen selvittelyssä selvisi, että naisella oli kaksi koiraa, Nobel ja Pablo, jotka silminnähden olivat aliravittuja. Tästä kertoi muun muassa niiden kyljistä paistaneet kylkiluut. Lisäksi toinen Nobel sairasti epilepsiaa, mutta sitä ei tästä huolimatta oltu käytetty eläinlääkärissä kontrolleissa, eikä sen lääkitystä ollut hoidettu asianmukaisella tavalla.

Marsu kuoli puhdistusainehoidon jälkeen

Naisella oli myös kaksi marsua, Lulu ja Mimi, joiden ruuansaannissa oli myös puutteita. Ne sairastivat sienen aiheuttamaa ihosairautta, jota nainen oli hoitanut pesemällä Mimi-marsua puhdistusaineella, jota käytetään esimerkiksi navetan pintojen ja saappaiden desinfiointiin. Hän oli laittanut puhdistusainetta marsun juomaveteen. Aineella ei olisi saanut oikeuden mukaan missään tapauksessa pestä eläimiä. Pian ”hoidon” jälkeen marsu olikin kuollut.

– Tämä tausta huomioon ottaen on käräjäoikeuden käsityksen mukaan yleisen elämänkokemuksenkin perusteella selvää, ettei sitä myöskään sovi lisätä eläimen juomaveteen, oikeuden tuomiossa katsottiin.

– On riidatonta, ettei vastaaja ole vienyt marsuja hoitoon. Käräjäoikeus pitää lausutuin perustein selvitettynä, että vastaaja on tahallisesti laiminlyönyt kahden marsun sairastuttua hankkia niille asianmukaista hoitoa, oikeuden päätöksessä kirjoitetaan.

40 päiväsakon rangaistus

Vuonna 1990 syntynyt nainen tuomittiin eläinsuojelurikoksesta 40 päiväsakon rangaistukseen. Naisen tuloilla se merkitsi 240 euron sakkorangaistusta. Lisäksi nainen määrättiin eläintenpitokieltoon.

– Käräjäoikeus pitää kohtuullisena määräaikana kaikkia eläimiä koskevalle eläintenpitokiellolle neljä vuotta. Vastaaja ei saa tänä aikana omistaa, pitää eikä hoitaa eläimiä eikä muuten vastata eläinten hyvinvoinnista, tuomiossa lausutaan.

Lue myös:

    Uusimmat