Entisten murtomiesten paljastukset: Näin sosiaalinen media auttoi löytämään murtokohteita

Julkinen sosiaalisen median tili saattaa paljastaa murtovarkaille yllättävän paljon.

Sosiaalisesta mediasta on tullut monenikäisille luonnollinen kanava jakaa kuulumisiaan. Välillä nuo kuulumiset ovat kuitenkin turhan paljastavia, sillä niitä eivät näe välttämättä pelkästään hyväntahtoiset tutut.

Uuden auton tai television hankinta, lomakuvat ja paikkamerkinnät saattavat tehdä kodista houkuttelevan kohteen ja samalla paljastaa, että koti on nyt tyhjillään, kirjoittaa Metro-julkaisu.

Brittiläinen turva-alan yritys, Safe.co.uk, lyöttäytyi yhteen entisten murtovarkaiden ja murtojen uhrien kanssa selvittääkseen, millaiset julkaisut sosiaalisessa mediassa saattavat altistaa kodin murtovarkaudelle.

Paikkamerkinnät paljastavat sijainnin usein reaaliajassa

Ravintolakäynti, jalkapallo-ottelu tai työmatka toisella paikkakunnalle ovat usein asioita, joista saatetaan julkaista jotain sosiaaliseen mediaan. Innokkaimmat julkaisevat otokset heti kertoen sijaintinsa hyvinkin reaaliaikaisesti.

Se, mitä tarkat paikkamerkinnät kertovat murtovarkaille, on henkilön etäisyys kodistaan sekä arvion siitä, kauanko kyseisellä henkilöllä kestää saapua takaisin kotiinsa.

Paikkamerkinnän tekeminen hyvin tarkasti omaan kotiosoitteeseenkaan ei ole kovin hyvä idea.

– Kutsuin ystäväni kylään ja he merkitsivät itsensä minun osoitteeseeni. Viikkoja myöhemmin minun luonani kävi murtovarkaita, mutta ketään muuta kadullani ei ryöstetty. Se vaikutti tarkoitukselliselta ja sulavalta, ikään kuin he olisivat tienneet, mitä ja mistä ottaa, eräs murtovarkauden uhri kertoo.

Paikkamerkinnät omaan kotiin ovat erityisen ongelmallisia, jos niissä näkyy jotain arvokasta omaisuutta. Omistuksillaan kehuskelu on vähän kuin tekisi murtovarkaille valmiin katalogin: näitä tuotteita täällä olisi ryöstettävänä. 

Lomajulkaisut viestivät paljon

Lomakuvan julkaisua saattaa olla mahdotonta vastustaa, mutta pahimmillaan se kertoo murtovarkaille, että asuntosi on tyhjä ja mahdollisesti vieläpä, että kuinka kauan.

– Meillä oli tapana pitää silmällä, milloin seurattavamme olivat poissa kotoa. Pystyimme selvittämään, minne he olivat menossa ja kuinka pitkäksi aikaa, suunnitellaksemme parhaan tavan tehdä siirtomme, entinen murtovaras kertoo.

Lomakuvat kannattaakin säästää julkaistavaksi vasta kotiin päästyään, jos vain millään malttaa odottaa niin kauan.

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat