Poliisin vinkit: Näin vältät mökkimurrot

Poliisi tutkii mökkimurtojen aaltoa Etelä-Karjaalla – Jarin rakas kesämökki tuhottiin järkyttävään kuntoon. 0:23
Tällaiset tuhot murtovaras jätti Jarin rakkaaseen kesämökkiin.

​​​​​​Mökit ja muut vapaa-ajan asunnot ovat perinteisten loma-aikojen ulkopuolella rikollisten mielenkiinnon kohteena.

Voroja kiinnostavat mökit, sillä ne sijaitsevat monesti syrjäisessä sijainnissa, ovat lomakauden ulkopuolella usein tyhjänä ja niissä on vakinaisia asuntoja heikommat turvajärjestelyt. Silti niistä on mahdollista löytää erilaista myyntikelpoista,  rahanarvoista omaisuutta.

Tässä artikkelissa poliisin vinkit siitä, miten mökkimurtoja ja niiden aiheuttamia vahinkoja voi ehkäistä.

Naapuriapu

Poliisi kehottaa sopimaan, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta. Tämä tarkoittaa muun muassa epäilyttävien henkilöiden liikkeiden ja toiminnan havainnointia sekä havaintojen ilmoittamista tarvittaessa poliisille.  

– Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa, poliisi toteaa.

Naapuria voi myös pyytää tarkistamaan säännöllisesti, että mökillä on kaikki kunnossa. Näin murto saadaan tietoon mahdollisimman aikaisin, ei vasta silloin, kun keväällä tullaan viettämään vuoden ensimmäistä mökkiviikonloppua.

Arvo-omaisuus turvaan

Poliisin mukaan vapaa-ajan asuntoon ei kannata jättää saataville arvo-omaisuutta, sillä juuri sitä rikolliset ovat hakemassa.

Mökistä on vietävä tyhjillään olon ajaksi kaikki arvokas ja kiinnostava.

– Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.

Merkitse omaisuutesi

Jos arvokasta omaisuutta on mökille pakko jättää, kehottaa poliisi kuvaamaan omaisuuden ja ottamaan ylös mahdolliset tuntomerkit kuten sarjanumerot. Tämä auttaa varastettua omaisuutta päätymään takaisin omistajalleen löydettäessä.

Oman omaisuutensa voi myös merkitä. 

– Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla, poliisi vinkkaa.

Verhot auki

Poliisin mukaan mökin verhot kannattaa jättää avoimiksi. Silloin varas näkee jo ulkopuolelta, ettei vapaa-ajan asunnossa ole mitään vietävää.

Näin vältetään itse murron aihettamat vahingot, jotka syntyvät rosvojen tarkistaessa, löytyisikö mökistä mitään viemisen arvoista.

Hanki turvavälineistöä

Poliisi kehottaa hankkimaan mökille valvonta- ja hälytysvälineistöä. Esimerkiksi murto- ja kameravalvontalaitteet toimivat poliisin mukaan selkeänä pelotteena, kuten myös niistä kertovat tarrat ja kilvet.

Myös perinteiset turvajärjestelmät on hyvä pitää kunnossa. Kannattaa varmistaa, että mökin ovessa on kunnon lukot ja lukita se huolellisesti lähtiessä. Vara-avainta ei myöskään kannata jemmata kynnysmaton alle, vaan valita sille vaikeammin arvattava jemma.

Poliisi vinkkaa, että myöskään mitään kättä pidempää ei kannata jättää tarjolle mökin pihalle, vaan murtovälineeksi kelpaavat harjanvarret ja haravat kannattaa myös säilyttää lukkojen takana.

Älä auraa turhaan

Yksi poliisin vinkeistä ei vaadi mitään aktiivisia toimia: Älä auraa talvella mökkitietä, jos ei ole tarvetta.

Jos et ole itse menossa mökille, sinne on turha aurata reittiä mökkivarkaillekaan.

Poista postilaatikko

Poista postilaatikko talven ajaksi. Postilaatikon poistaminen tienvarresta vaikeuttaa rikollisten ennakkotiedustelua, kun he etsivät mahdollisia murtokohteita. Postilaatikko tienvarressa vihjaa, että tien päässä saattaa olla jonkinlainen kohde.

Mökkimurrot piinaavat lohjalaisia – miten niiltä voi suojautua? 4:34
Murrot kiusaavat mökkeilijöitä. Katso videolta poliisin vinkit murtojen välttämiseksi!

Lue myös:

    Uusimmat