Mainos

Energiatehokkaat ikkunat Valkeakosken passiivitalossa

Passiivienergiatalon ulkovaipan on oltava mahdollisimman tiivis ja lämmin. Ovilla ja ikkunoilla on tähän suuri vaikutus: niiden lukumäärällä, koolla ja sijoittelulla, sekä tietenkin teknisillä ominaisuuksilla.

TV-taloon valittiin Skaala Ikkunat ja Ovet Oy:n valmistamat A-energialuokan MSE-ikkunat, joiden U-arvo on poikkeuksellisen hyvä, peräti 0,7 tuntumassa. Aukeavissa ikkunoissa on eristyslasi sekä ulko- että sisäpuitteessa, kiinteissä ikkunoissa sama lämpöarvo saavutetaan lasituslistoilla ja argon-kaasulla. Tämä on uutta, sillä perinteisesti aukeavan ja kiinteän ikkunan lämpöarvoissa on ollut selvä ero.

– Se saadaan aikaan leveämmällä, 18 mm välilistalla lasien välissä sekä kolminkertaisella, kiinteällä eristyslasilla, kertoo ikkuna-asentaja Janne Salonen.

– Kesällä puolestaan on estettävä auringonpaisteen aiheuttama liiallinen lämpiäminen. Uloimmanlasin pinnassa on selektiivikalvo, joka heijastaa UV-säteilyn takaisin. Lasien välinen tila pysyy viileämpänä eikä sisälasi lämpene liikaa.

Ilmansuunnat ja sijoittelu valmiiksi mietitty

Koska kyse on täystiilitalosta, ikkuna-aukkoon asennetaan ensin lämmöneristeen kohdalle erillinen apupuite, johon itse ikkuna sitten kiinnitetään. Aikojen ja ajattelun muuttuminen näkyy hyvin myös itse asennustyössä: aikaisemmin on käytetty pieniä kiiloja puitteen joka sivulla estämään elämistä, mutta nykyisin tässäkin pyritään mahdollisimman energiatehokkaaseen rakenteeseen.

– Vain suurikokoisissa, aukeavissa ikkunoissa pannaan pieni puunappula alasaranan taakse ottamaan vastaan ikkunan paino ja puitteen vastakkaiseen kulmaan toinen tukemaan sitä, Salonen täsmentää.

– Ne ovat nykyisin ainoat puitteen ja rakenteen väliin tulevat puupalat.

Tuotekehitykseen voimakkaasti panostaneen Skaalan tehtaalla on nykyisin pohjoismaiden suurin eristyslasilinja. Kun eristyslasit ja ikkuna-aihiot valmistetaan saman katon alla, päästään asiakkaan kannalta mahdollisimman edulliseen ratkaisuun.

– Toimitukset ovat myös huomattavasti nopeampia verrattuna siihen, että lasit ja puitteet jouduttaisiin tilaamaan ja valmistamaan eri paikoissa, Salonen huomauttaa.

Ikkunoidenkin osalta Valkeakoskelle on siis nousemassa erittäin energiatehokas talo. On myös muistettava, että niitä on mietitty huolellisesti jo taloa suunniteltaessa: ikkunoiden lukumäärä on kohtuullinen, niiden koko on pidetty tavanomaisena ja sijoittelu vastaa ilmansuuntia. Ainoastaan yksi ikkuna on tavanomaista suurempi ja se avautuu etelän suuntaan.

Lisätietoja:

Skaala Ikkunat ja Ovet Oy

www.skaala.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.