Mainos

Energiajätti Enron konkurssiin

Maailman suurin energia-alan trading-yhtiö, amerikkalainen Enron ilmoitti eilen Houstonissa jättäneensä konkurssihakemuksen, jolla se pyrkii suojautumaan velkojiaan vastaan rahoitusjärjestelyjen ajaksi. Yhdysvaltain konkurssilainsäädännön mukaan yhtiö voi jatkaa toimintaansa sillä aikaa, kun yhtiö ja sen velkojat päättävät mahdollisista uudelleenjärjestelyistä. Enronin hakemusta käsittelee newyorkilainen konkurssituomioistuin.

Enron oli ennen talousahdinkoaan listattu Yhdysvaltain seitsemänneksi suurimmaksi yhtiöksi, se on maailman suurin sähkön ja kaasun välittäjä. Se käy kauppaa myös muilla tuotteilla kuten sellulla ja paperilla. Yhtiön velat ylsivät viimeviikkoisen arvion mukaan 19,2 miljardiin euroon eli 114 miljardiin markkaan. Enron ilmoitti eilen myös haastavansa oikeuteen pienemmän kilpakumppaninsa Dynegon sopimusrikkomuksesta, joka koskee yhtiöiden viime viikolla kaatunutta fuusioaietta. Enron hakee Dynegolta 11,2 miljardin euron eli 66,8 miljardin markan korvauksia.

Pääjohtaja Ken Lay vakuutti eilen Enronin pyrkivän yhä järjestelemään velkansa vakauttaakseen yhtiön ja palauttaakseen markkinoiden luottamuksen yhtiöön, jonka osakekurssi on pudonnut viime syksyn 90 dollarista alle dollarin. Energiajätin talousvaikeudet johtavat tuhansien työntekijöiden irtisanomiseen ainakin yhtiön päämajassa Houstonissa. Enronin Euroopan liiketoiminnat hakeutuivat suojaan velkojilta jo aiemmin. Enronin 21 000 työntekijästä neljännes työskentelee Euroopassa.

(STT-AFP-Reuters)

Tutustu Enron konkurssitiedotteeseen
Kulunut marraskuu on ollut New Yorkin pörsseille hyvä. Enronin konkurssin odotetaan kuitenkin synkistävän Wall Streetin tunnelmia.
(Huomenta Suomi 03.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.