Tilastot vahvistavat: Elokuu on ollut harvinaisen sateinen, useilla paikkakunnilla ollaan ennätystahdissa – ja lisää vettä on luvassa

3:20
Sääennuste lupaa sadetta, mutta myös hallaa ja pakkasta.

Elokuu on sademääriltään ollut harvinaisen sateinen, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Lähestulkoon koko maassa on ollut sateisempaa, voisi sanoa jopa harvinaisen sateista, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mittauksissa sademääriä kuvaillaan harvinaisiksi, jos ne ovat korkeampia kuin 10-30 vuoteen.

Kaikista sateisinta on ollut Vieremän kunnassa, jossa Kaarakkalan mittauspisteellä on satanut tähän mennessä elokuuta 161,1 millimetriä. Usealla paikkakunnalla ollaan mitattu ennätyksellisen suuria poikkeamia keskimääräiseen sademäärään.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kuivana ei ole pysytty missään päin Suomea. Pienin sademäärä tähän mennessä on mitattu Kilpisjärven kyläkeskuksessa, jossa on satanut vain 32 millimetriä.

Sallassa rikottiin ennätyksiä

Tässä vaiheessa mittaushistorian kuukausisateiden ennätys on jo rikkoutunut Sallan Värjö-tunturin mittauspisteellä. Siellä on satanut tähän mennessä elokuuta 147,1 millimetriä.

Edellinen ennätys on vuodelta 1992, jolloin elokuussa oli satanut tähän mennessä 133,6 millimetriä. Ennätys rikkoutui siis selvin lukemin.

Kaikkien aikojen kuukausisateen ennätystä pitää hallussaan Laukaan Pellosniemi, jossa satoi vuoden 1932 heinäkuun aikana 301,9 millimetriä.

Helsingissä satoi tunnissa noin puolet kuukauden keskimäärästä

Viime lauantaina Helsinkiä piiskasi kaatosade, joka oli lyhyt mutta raju. Kaisaniemen mittauspisteellä mitattiin tunnissa 22,9 mm sadetta. Koko päivän saldo nousi vielä muutamalla millimetrillä.

Sademäärät olivat kuitenkin paikallisesti mittauksia suuremmat, Jokinen kertoo. Rajuinta sade oli Pohjois-Helsingissä.

Malmin lentokentän punnitsevalla sademittarilla mitattuna päästiin 40 millimetriin. Se ei mittaustavan vuoksi ole virallinen sademäärä, mutta antaa viitteitä sateista paikallisesti.

Virallinen Helsingin vuorokausiennätys on 39,7 millimetriä viime toukokuussa. Keskimäärin Helsingissä sataa 80 millimetriä koko elokuun aikana.

Elokuu kuukausista sateisin

Elokuu on kuukausista keskimäärin sateisimmasta päästä, kun kesän kosteusmäärät ovat lisääntyneet ja meret pääosin lämpimiä.

Jokisen mukaan ennätyksiä voi mahdollisesti rikkoutua vielä muuallakin, onhan elokuuta vielä viikko jäljellä.

Keskiviikkoon mennessä Suomeen odotetaankin rantautuvan lähes koko Suomen kokoinen sadealue, joka voi tuoda mukanaan hyvinkin runsaita sateita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja