Elämyskahvilat: Kahvila Arboretum, Tampere

Kotimaankin lomamatkoilla kaipaa suurempaa kahvitteluelämystä kuin huoltamoketjun pahvikahvi ja kelmusämpylä. Maassamme on lukuisia persoonallisia ja kauniisti sisustettuja kahviloita, joista herkullisten leivonnaisten lisäksi löytyy monesti kotiinkin sopivia sisustusideoita. Tämä juttusarja kertoo elämyskahviloista.

Tampereen keuhkot sijaitsevat Pyhäjärven rannalla, Hatanpään sairaalan takana. Paikalliset polkaisevat Hatanpään vanhan kartanon vehreän puutarhan maisemiin pyörillä, mutta sinne voi myös autoilla sairaalan kylttejä seuraten. Vanhan ruusupuutarhan keskellä on suloisen pieni Kahvila Arboretum, sairaalan vanhan saunan tiloihin kunnostettu kahvila.

Huikean kaunis puutarha ja sen tarjoamat mahdollisuudet houkuttelivat Tuula Helinin ja Anssi Juvosen Arboretumin kahvilayrittäjiksi vuonna 1999. Kauniimpaa paikkaa kahvilalle on vaikea kuvitella, sillä kahvilan alapuolella kimaltelee Pyhäjärvi ja ympärillä kasvaa 160 erilaista ruusulajiketta. Kahvilan istumapaikat onkin rakennettu pientä kahvilarakennusta ympäröivälle terassille, toki myös sisätiloissa on tilaa sadepäivän kahvitteluhetkeen.

Kahvilassa tarjoillaan laajan juomavalikoiman seuraksi tuoreita leipomo Jussinhannan Leivän tuotteita. Valinta on vaikeaa kun herkkupöydältä löytyy muun muassa mustikkainen viineri, vadelmahillon kera tarjoiltava juustokakku, hillomunkkeja ja suussa sulavaa mokkakääretorttua. Suolaisen nälkään on tarjolla rukiisia kanaleipiä sekä kinkkukasvis- ja broilerherkkusienipiirakkaa.

Kahvila Arboretum on pienestä koostaan huolimatta harvinaisen hyvin varustettu erityisruokavaliota nauttivien iloksi. On soijajäätelöä, gluteiinittomia herkkuja, vähälaktoosisia ja kokonaan laktoosittomia jäätelöitä ja leivonnaisia.

Kahvilan suloisissa tiloissa on myynnissä idearikkaiden suomalaisten tuottajien pieniä esineitä. Tämän kesän suosituimpia tuotteita ovat olleet Joutomaan värikylläiset kortit ja signeeratut printit.

Silmäiltävää riittää myös MakeeDesignin karkkipapereista tehdyissä pussukoissa ja käsinsidotuissa kirjoissa, joiden kannet on tehty muun muassa vanhoista Kotiliesistä. Nostalgia-magneeteissa tekstit ja kuvat ovat peräisin vanhoista lehtimainoksista ja Lasistudio Jan Torstenssonin HIK! –lasit, maljakot ja tuikkulyhdyt kierrätyslasista.

Kahvila Arboretumissa ravitaan myös kulttuurinnälkäiset sielut. Entisen saunarakennuksen löylyhuoneessa on galleriatilat vaihtuville myyntinäyttelyille. Syyskuussa vuorossa on Maailman lapset taiteilijoina –näyttely, jossa on esillä kansainvälisen ympäristöaiheisen piirustuskilpailun vaikuttavia töitä. Galleria on erikoistunut suomalaiseen grafiikkaan ja tekee yhteistyötä Grafiikanpaja Himmelblaun kanssa. Vitriineissä on myynnissä suomalaista taidelasia, esimerkiksi muotoilija Panu Turusen ja taiteilija, lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken hurmaavia maljakoita.

Suurin osa kahvilan asiakkaista tulee paikalle puutarhan vetämänä. Puutarhassa lenkkeillään, istuskellaan, syötetään lintuja ja oravia ja ihaillaan kukkaloistoa. Arboretumin ensimmäiset kasvit on istutettu vuonna 1973 ja niiden nimilapuista voi tarkistaa kasvin tieteellisen ja suomenkielisen nimen.

Kahvila Arbretumin on vuonna 2011 avoinna joko syyskuun loppuun tai kauniiden ilmojen jatkuessa vielä lokakuussakin.

http://www.kahvilaarboretum.fi/

Teksti: Henna Kekki

Kuvat: Mikko Kekki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja