Elämä hukassa – lähes jokaisesta perheestä löytyy läheisriippuvuuden oireita

Meissä kaikissa on joitakin läheisriippuvaisen piirteitä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan valtaosassa perheistä on ainakin yksi läheisriippuvuuteen taipuva.

Meissä kaikissa on joitakin läheisriippuvaisen piirteitä. Suomessa ei ole tutkittu, kuinka moni todella on läheisriippuvainen. Amerikkalaisen tutkimuksen tulokset sen sijaan ovat havahduttavia.

– Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan jopa 96 prosentissa amerikkalaisperheistä ainakin yhdellä perheenjäsenellä on jokin tai joitakin läheisriippuvuuden piirteitä, tietokirjailija ja teologian tohtori Ben Malinen kertoo.

Malinen on kirjoittanut läheisriippuvuudesta teoksen Taakkana läheisriippuvuus. Kenen elämää elät?

Tutkimukseen osallistui kymmenen tuhatta amerikkalaisperhettä. Läheisriippuvainen voi olla esimerkiksi perheen kontrolloija, asioiden korjaaja, muista huolehtiva hahmo, marttyyri tai uhri.

Tutkijat uskovat, että läheisriippuvuus on kaikkien riippuvuuksien taustalla.

– Kyseessä on siis taipumus riippuvuuteen, usein itsetunto-ongelmat. Taipumus voi myöhemmin ilmetä monin eri tavoin, ja yksi niistä on läheisriippuvuus. Läheisriippuvuus voi johtaa alkoholiongelmaan jossakin vaiheessa, ja läheisriippuvuuden rinnalla voi olla alkoholismia.

Läheisriippuva ei tunne itseään

Läheisriippuvainen elää muiden vuoksi, heidän kauttaan. Usein hän ei itse tiedosta ongelmaansa – läheisriippuvainen aidosti uskoo, että haluaa elää elämäänsä uhrautuen perheen, ystävien tai työn vuoksi. Ongelmaa on entistä vaikeampi havaita, jos henkilö on menestyvä ja pärjää elämässä hyvin.

– Läheisriippuvainen saattaa kokea välillä, ettei hän uskalla olla täysin oma itsensä eikä kertoa omia eriäviä mielipiteitään, vaan tuntee mukailevansa muita ja ikään kuin ajelehtivansa elämässä muiden ehdoilla. Läheisriippuvainen havahtuu useimmiten omaan tilaansa vasta jonkun elämänmuutoksen tai kriisin yhteydessä, Malinen kuvailee.

Avioero, työuupumus, ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset. Vasta rajusti ravistelevat pakkotilanteet herättävät pohtimaan omaa elämää ja sitä, pitäisikö sen olla toisenlaista. Elämän muuttaminen on hankalaa, sillä läheisriippuvainen ei tunne itseään, unelmiaa ja toiveitaan.

– Läheisriippuva ei tunne itseään, koska lapsuudessa hän on joutunut keskittymään muihin ja itsetuntemus on jäänyt. Hänen vanhempansa eivät ole olleet hänelle peileinä itsetutkimuksessa eivätkä tukeneet häntä todellisen minän löytämisessä. Aikuisena läheisriippuvaisen elämä on hukassa, Malinen sanoo.

– Koska hän ei tunne itseään, hän tekee vääriä valintoja vaikkapa ammatin, ystävien ja kumppanin suhteen. Läheisriippuvainen itse ajattelee, että tätä hän juuri haluaa: hän tuntee vain sen puolen itsessään.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat