Eläkeläisetkin sortuvat pikavippeihin: Kymmeniä tuhansia talousvaikeuksissa

Eläkeläiset velkakierteessä 25:35

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeläisiä, jotka ovat suurissa rahavaikeuksissa. Ongelmien syynä on usein sairastelu, kulutusluottojen ja pikavippien käyttö sekä eläminen yli varojensa.

Takuu-Säätiön viestintäpäällikön Minna Mattilan mukaan elämme kulutusluottoyhteiskunnassa, jossa ihmiset käyttävät elämiseen luottoa. Pikavippien ja useiden päällekkäisten kulutusluottojen käyttäminen koskee myös eläkeläisiä.

– Jälkeenpäin on helppo sanoa, että tuli elettyä turhan ylellisesti. Jossain vaiheessa tilanne yleensä muuttuu siihen, että maksetaan velkaa velalla, Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Minna Mattila sanoo.

Ongelmat alkavat usein eläkkeelle jäädessä. Tulotaso voi pienen eläkkeen myötä romahtaa ja totuttuja kulutustapoja voi olla vaikea muuttaa. Mattilan mukaan rahavaikeuksia on usein vaikea myöntää ja niihin liittyy häpeän tunteita.

Isovanhempien on erityisten vaikea kieltäytyä lasten ja lastenlasten auttamisesta, vaikka omat tulot olisivat pieniä.

– Jos omilla lapsilla on työttömyyttä tai sairastelua, on vaikeaa olla auttamatta heitä. Se (rahan antaminen) on karhunpalvelus omalle lapselle, joka ei hae apua sen takia että kokoajan tuetaan jostakin.

Mattila peräänkuuluttaa lasten ja isovanhempien välistä keskustelua, vaikka rahasta on usein vaikea puhua.

– Raha-asiat eivät vain raha-asioita, vaan myös ihmissuhteita ja normaalia elämää.

Mistä Minna Mattila neuvoo hakemaan apua maksuvaikeuksiin? Entä voiko kulutusluottojen maksamiseen saada lainaa pankilta? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat